Egyéb kategória

Mire használjuk az Apostille cégkivonatot?

Aki próbált már céges ügyet intézni, az tudja, hogy szinte minden hivatalos ügyintézéshez mellékelni kell vagy be kell mutatni egy 30 napnál nem régebbi cégkivonatot. Több különböző típusú (hitelesítésű) cégkivonat létezik azonban, nézzük meg ezek közül a talán legkevésbé ismertet, az Apostille cégkivonatot.

Ha cégkivonatra van szükség, akkor az előírások alapján általában hiteles, közhiteles, esetleg online ügyintézések során e-hiteles cégkivonatot kell beszerezni általában. Ennek az oka egyszerű, ezek azok a cégkivonat típusok, melyek hazai felhasználásra készülnek, és az esetek túlnyomó többségében külföldön nem is fogadják el őket. Ha külföldi ügyintézés, akkor Apostille cégkivonatot kell beszerezni.

A tartalmát tekintve az Apostille cégkivonat is pontosan ugyanazokat az adatokat tartalmazza, mint a hazai cégkivonatok, a tartalmat tekintve tehát nincs különbség. A hitelesítést tekintve viszont ugyan, ugyanis az Apostille cégkivonat egy felülhitelesítéssel rendelkezik, amely alkalmassá teszi külföldi felhasználásra. Az Apostille cégkivonatok sajátossága, hogy már az igényléskor tudni kell, hogy melyik országban fogjuk a dokumentumot felhasználni, így állítják csak ki ugyanis azt. Az Apostille cégkivonat ugyanúgy 30 napig érvényes, mint a hazai felhasználású társai, viszont a felülhitelesítés miatt az ügyintézés kicsit lassabb szokott lenni. Érdemes tehát a megszokottnál kicsit előbb megrendelni a dokumentumot, hogy biztosan ne csússzunk ki a határidőből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük