Egyéb kategória

Milyen típusú lézeres szemműtétek közül választhat?

PRK, FEMTO, lebenyes vagy lebeny nélküli lézeres szemműtét: a lézeres látásjavító technológiákhoz kapcsolódó fogalmak között nem egyszerű eligazodni. Cikkünkben ezért SZEMrevételezzük, mi a különbség az egyes látásjavító kezelések között.

Kezdjük egy rövid történelemleckével! Gondolta volna, hogy a lézeres szemműtét története majdnem 130 évvel ezelőtt kezdődött? Egészen pontosan 1896-ban született meg az ötlet, hogy a szaruhártya alakjának megváltoztatásával tartósan gyógyíthatóak lennének a fénytörési hibák okozta látásproblémák. Ezután évtizedekig próbálkoztak különféle sebészi beavatkozással elérni ezt, végül az áttörést a lézerek orvosi térhódítása hozta el. Az első valódi lézeres szemműtétet 1983-ban végezték, az azóta eltelt 40 évben több mint 30 millió kezelést végeztek a világszerte.

A felszíni kezelések: PRK, érintésmentes PRK

Az előbb említett első lézeres szemműtét az úgynevezett PRK kezelés volt. A betűszó a Photo-Refraktív-Keratectomia kifejezést takarja, mely magyarra fordítva fény segítségével végzett fénytörés-változást jelent. A beavatkozás során először eltávolítják a szaruhártya védőrétegét alkotó hámsejteket, majd lézerrel elpárologtatják a szaruhártya néhány sejtrétegét, hogy korrigálják a fénytörési hibákat. Ennek a továbbfejlesztett verziója, amikor a felső hámréteg eltávolítása is lézerrel zajlik, nem mikrosebészeti eszközzel, de mivel mindkét esetben a szaruhártya felszínén történik a beavatkozás. E utóbbi az érintés nélküli PRK (NO-Touch PRK kezelés).

A PRK eljárás tekinthető tehát a lézeres szemműtétek első generációjának. Ma is végzik, teljesen biztonságos és a leggazdaságosabb opció. A PRK lézeres szemműtét ára a szemüveggel és kontaktlencsével járó költségekhez viszonyítva már kb. 3-4 év alatt megtérül. Ugyanakkor hátránya, hogy a műtét utáni napokban a gyógyulás kellemetlenséggel járhat. Ennyi idő kell ugyanis, hogy a szaruhártya felszíne újrahámosodjon, ezek a napok idegentest érzéssel, fényérzékenységgel, könnyezéssel járhatnak. Általában 4-5 nap után lehet újra dolgozni, vezetni, olvasni, egy hét után pedig sportolni is.

A lebenyes kezelések: FEMTO

A nagy előrelépés 2000-es évek elején érkezett. Ekkor jelent meg a harmadik generációs FEMTO kezelés, amely úgynevezett lebenyes eljárás. Itt már nem mechanikus eszköz, hanem egy számítógép által vezérelt femtoszekundumos lézer alakítja ki a védőlebenyt a szaruhártya felszínén. A számítógépes tervezésnek hála ráadásul minden páciens számára az adottságainak legmegfelelőbb védőlebeny alakítható ki, mely tökéletesen visszailleszkedik, és ezáltal rendkívül stabilan rögzül. A FEMTO lézeres szemműtét előnye tehát, hogy a beavatkozás fájdalommentes és gyors a gyógyulás. Akár már másnap visszatérhet a munkába, vezethet és dolgozhat, 2-3 nap után pedig futhat, kerékpározhat vagy tornázhat is.

A lézeres szemműtét ára szempontjából a FEMTO kezelések a középmezőnybe tartoznak: mivel két különböző lézerrel végzik ezt a kezelést. A FEMTO kezelések ára magasabb, mint a PRK-kezelésnek, de akinek fontos a fájdalommentes és tervezhető gyógyulás, annak mindenképp megéri ez a plusz befektetés.

Áttörő innováció lebeny nélkül: VISUMAX Relex SMILE

A negyedik generációs SMILE lézeres szemműtét pedig még a FEMTO eljárásokat is lekörözi. Az innovatív technológiájának köszönhetően ugyanis nem szükséges hozzá védőlebeny kialakítása, a műtét és a regenerálódás így még gyorsabb. A SMILE a Neva a Small Incision Lenticular Extraction angol szakkifejezés rövidítése, mely magyarul azt jelenti, hogy kis bemetszéssel ejtett lentikulaeltávolítás. Ez pedig lényegében össze is foglalja a lényegét: a lézer a szaruhártya belsejében elszeparál egy lencse alakú szövetrészt (ezt nevezzük lentikumnak), majd a szaruhártya széli részének felületén egy egészen pici, maximum 4 mm-es bemetszést ejt. Ezután eltávolítják a lencse alakú szövetrészt a szaruhártya rétegei közül, amivel megvalósul a kívánt fénytörési korrekció is.

A Visumax Relex SMILE lézeres szemműtét kétségtelen előnye, hogy a kezelés során ejtett kis bemetszés néhány órán belül, gyakorlatilag magától begyógyul, és a könnymirigyeket aktivizáló idegek is kevésbé érintettek, így a könnyezéstől, a szemszárazságtól és a szúró érzéstől sem kell tartani. Ugyan a prémium kategóriájú lézeres szemműtét ára a legmagasabb, de cserébe nem kell éves szabadságkeretéből áldoznia a gyógyulásra, és kedvelt tevékenységeiről sem kell hosszabb időre lemondania. A Visumax SMILE műtét másnapján vezethet, repülhet és dolgozhat, a harmadik naptól víz is érheti az arcát, a futás vagy focizás sem akadály, sőt egy hét múlva síelhet, bokszolhat is, ha ahhoz támad kedve — természetesen immáron éles látással, szemüveg vagy kontaktlencse nélkül.

Amennyiben kíváncsi alkalmas-e a lézeres szemműtétre itt jelentkezhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük