FFrissítések: 21.02.24 - Nadi arcképe.

 

Páros repülés Nadival.

Elképzelhető, hogy egy ember arcvonásai annyira elmosódjanak néhány év alatt, hogy a fiziognómusok már ne tudjanak mit kezdeni velük? Igen! Nádaslaki Margittal, becene vén "Nadival" pontosan ez történt, pedig nem érdemelte meg.

A képe csak annyit árul el, kicsi volt és mosolygós. Ennyi nem elég. Ezért kénytelen vagyok egy furcsa kisérletbe fogni: emlékképeim alapján elvégezni a fiziognómiai jellemzést és a jellem-ábrázolást.

A csoportkép akkor készült amikor megkaptuk az idétlen "mentőmellényeket" a víziugrásokhoz.

Magas domboru homloka volt, amelyre makacsul rálógott két hajtincs. Ártatlan, mégis távolságtartást parancsoló szemei voltak. Nem is akadt, aki próbálkozni mert volna vele, még a "legférfiasabbak" sem. Egyikükről később megemlékezem. Neki Nadi titkos szerelme maradt.

Kicsi volt, de nyáron lenge öltözetben jól látszottak kidolgozott izmai. Kecsesen hordta a dögnehéz háternyőt és hasernyőt.

Kiváló ugró, oktató és sportoló volt. Az utóbiról annyit, hogy 1953 augusztus 27-e és 30-a között az Alkotmány ünnepének tiszteletére rendezett I. Országos ejtőernyős bajnokság legnehezebb versenyszámában [megadott pontos időre zuhanás, 1500 m-ről, 20 mp. zuhanással] 15 versenyző közül Nádaslaki Ill. helyezett lett 21,5 ponttal [a maximális pontszám: 25 volt] Előt te két nagymenő Szerző István és Pruha József [ejtőernyős alosztályvezető] végeztek,- egy paraszthajszállal...

Nadi tehát már nagylány volt, amikor én még kisfiú voltam. Nemrég azzal büszkélkedtem, hogy 1955-ben 600 méteres csoportos célbaugrásban a bajnokcsapat tagja voltam. Akárhogy is nézzük, szakmailag is fel kellett néznem Nadira, aki a vállamig se ért.

Közös kalandunk története a következő.

Budaörsön akartunk ugrani két Po2-es gépből. Nadi satartolt elsőnek. Én emelkedés közben elbambultam kissé, mert a derék masina elég lassan kapaszkodott. Arra eszméltem, hogy a pilóta lefelé mutogat. Lenézve vérfagyasztó látvány tárult elém.
Nadi gépe a földön volt orrára (légcsavarjára) bukva, mellette Nadi ejtőernyőjének kupolája teljesen nyitott állapotban. Nadi alakját a magasság, ill. a távolság miatt nem tudftam kivenni, de el tudtam képzelni - szerencsére tévesen.

A pilóta [talán az óvatos Szabó Béla volt] közölte: leszáll. Én azt válaszoltam: előbb felmégy ezerötre, ott én kiszállok, Te meg leszállsz. Válaszát a motorzajtól és a légcsavarszéltől nem hallottam egészen jól, de azt hiszem nem tévedek nagyot, hogy a "hülye állat" szavak is elhangzottak. És így lőn. Így kellett lennie, mert ebben a szituban én voltam a gépparancsnok.

Földetérve persze rohantam a "tragédia" helyszínére. Nadinak és a pilótának kutya bajuk sem lett. Mintha Nadi homlokán lett volna egy leukoplaszt, de az is lehet ez nem akkor volt és nem Nadival történt... Ja az arc! Nadi arca ugyanolyan derűt sugárzott, mint mondjuk egy vidám klubnapon.

Az eset utólagos kivizsgálása az alábbi következtetésre jutott. Nadi gépéről még nem volt leszerelve a hátsó ülés mögötti géppus kaállvány. Nadi valahogy úgy fészkelődött, hogy az ernyőjére szerelt automata nyitókészüléket, a gyűlölt KAP3-at, hozzá koccintotta az állványhoz, az meg kinyitotta az ernyőjét; amelynek hevedere ugyancsak beakadt az állványba és mint a hulló falevél, pörögve értek földet. Állítom, nincs a világon még egy repülőgép, amellyel ezt el lehetne játszani.

Ha az ember az Interneten Nádaslaki Margitra keres a következő találat jön be. Ezt a nekrológot nem csupán a teljesség kedvéért teszem ide. Más okom is van rá.

Feleségem, mint "munkáskáder" szintén a Lenin Intézet be járt. Osztálytársa vol Nadinak. Nejem úgy lett "munkás káder", hogy az apja segédmunkás volt a Diósgyőri Vas gyárban. Csakhogy előtte "horthysta tiszthelyettes" volt. Hat gyermeket nevelt fel. Hogy a káderes, aki ezt elnézte, hanyag volt e vagy emberséges, már nem tudható. Feleségemnek a miskolci konyhabejáratos egyszobás lakásban nem voltak perspektívái. Mint vidéki "munkás gyerek" diákszállóban lakhatott. Nadi többször emlitette neki a diákszállót, mint vágyai netovábbját. Nyilván nem volt jó sora.

Egyik tanáruk Kádár János felesége volt...

A "kommunista elvi szilárdságról" a mai nemzedék nem tudja, mi fán termett. Nekem van róla némi fogalmam, mert Apám - hatgyermekes asztalos egyetlen diplomás gyermeke - a Nyíregyházi Törvényszék elnöke volt akkoriban. Többek között azért lehetett az, mert anyai nagyapám '19-ben forradalmi direktóriumi elnök volt és Horthy darutollasai elől Csehszlovákiába emigrált, ahol fiatalon vitte el a szíve.
Mint tizenéves gyakran benézegettem Apám hatalmas irodájába, ahol az íróasztalon telefonok sorakoztak. Az egyik Rákosi elvtárs "K" (közvetlen) vonala volt. Erről még szólok, ha megérem. A lényeg, hogy a hívott a szó legszorosabb értelmében a fejével felelt azért, hogy a parancsot (!) azonnal és maradéktalanul végrehajtsa. Sokan azt hiszik, hogy csak egyféle "csengőfrász" volt akkoriban: az ávósok csengetése a lakáscsengőn. Én tudom, létezett "telefonos csengőfrász" is...

Nadi sokra vitte a "polgári életben" is. Nem ítélem el miatta. "A kor folyam, mely visz vagy elmerít. Nem vezére az egyén, úszója csak" írja Madách.

Ami szerénységemet illeti '56-ig magam is "kommunista" és MDP tag voltam, mint további cca. 800.000 magyar ember. Mind szarházi lett volna velem együtt? Nem. A Pártot szétrázta a forradalom vihara. A szarháziak az MSZMP-ben és a Munkásőrségben folytatták. Ők és/vagy szarházi utódaik most is úsznak a kor-folyamban. Tökmindegy, hogy a révkalauzt Horn Gyulának, Medgyessy Péternek, Bajnai Gordonnak, Gyurcsány Ferencnek,  vagy Orbán Viktornak hívják.

Ami Nadit illeti. Nyilván él még olyan ejtőernyős, aki többre emlékszik, vagy több tárgyi emléket őriz mint én. Ezeket megkérném, segítsenek Nadi képét kiegészíteni, árnyalni. Sajnos tudom, leküzdhetetlen akadályt jelent a szekrényt feltúrni, a telefont felvenni, a postára elmenni, vagy a számítógéphez ülni. Lelkük rajta. Én ennyit tudtam tenni, hogy egy halvány fénylény emberi arculatát újra rajzoljam.

* * *

Kellemesen csalódtam. Egyik barátom Fehér Miklós máris küldött egy Nadi-fotót, amely a "Repülés"-ben jelent meg anno. Ez a fotós egy hülye. Esküszöm, Nadi sokkal szebb volt. Nekem higyjenek, ne a szemük nek...

 

2021.02.21.

* * *

Ugye mondtam, hogy Nadi szebb volt!

Szeder Feri barátom jóvoltából tehetem fel az "igazi" Nadi fényképét, amely visszaadja  őt. Még a makacs "frufruk" is rajta vannak. Bennem ez a kép rögzült 67 éve és ezt próbáltam leírni szürke prózában.

Úgy érzem, sikerült.

A kép mindent kifejez, ezért úgy hiszem fölösleges az arc részleteit újra leirnom. A "halvány fénylény" arculalát immár arcképe tükrözi.

Nadi!

Élettörténeted, közös "kalandunk" története és kedves arcod mint parányi csillagocska kering mától a cybertérben, a viszonylagos örökkévalóságban.

2021.01.24.
 

Sz. Gy.