Ha világra  szóló spotrsikereket nem követi társadal mi karrier méltánytalan, tarthatatlan helyzet áll elő.

 

 


Sorsfordító önmeghaladás.

Esélylehetőségek.
 

A írta. "Néhány évvel ezelőtt született egy cikk a Hajdú-bihari Naplóban egy fitneszes hölgyről azzal a címmel: negyvenhét évesen is a csúcson. Akkor Szántó Éva megnyerte a testépítő magyar bajnokságot. Ezután elvégezte a személyi edzői iskolát; kialakított egy otthoni termet, ahol nőknek tart tréningeket és segít nekik diétázni.
Most újra hallatott magáról. Majd’ 55 évesen Európa-bajnok lett! 'Szeptemberben töltöm be az ötvenötöt, mondja a csinos fodrásznő. A mostani versenynek az a története, hogy a Chili Fitness edzője, Jenei Pisti ... eljött hozzám hajat vágatni. Látta rajtam, hogy még formában vagyok. Éva te még mindig nagyon feszes vagy mondta, s biztatott, induljak el ismét egy versenyen. Át kellett gondolnom, két munka mellett belefér-e egy felkészülés is. Februártól készültünk együtt. Július elején volt a világbajnokság, ahol az 50 felettiek kategóriájában indultam. Elhódítottam az Európa bajnoki címet. A Világbajnokságon ötödik lettem."

Minden jóban van valami rossz és fordítva. A rossz, hogy Éva fő foglalkozásu fodrász maradt; a jó, hogy csinos nő maradt. A női fitnessz bajnokok útja ugyanis Caroline Wang "kisasszonyhoz" (?) vezet, aki jól pózol, ám rejtély, hogy egy férfi mit kezdene vele?

A nőiesség megőrzése nagyobb érték minden bajnoki éremnél. Így elgondolható és megvalósíthatónak tűnik a fitnessz képzésnek olyan módszere amely nem testalkatot, hanem "fitt hölgyeket" formál, az erősebb nem méltó társát. Az erős test nem ellentéte a női ideálnak. A görögök, különösen a spártaiak, nem nélkülözhették az erős, bátor nőket. Nem tiltották őket a férfias sportoktól. Úgy gondolták azonban, hogy a női fizikum a férfiakénak 5/6-ával egyezik meg, ezért pl. a női stadionfutás hosszát is ennek megfelelően szabták meg. Nem tartották volna méltónak a férfiakkal együtt indítani őket. Ez a felfogás nemcsak a sportban nyilvánult meg, hanem a társadalmi és a vallási életben is. Például az Olimpiai Szent Völgyben felépült Héra temploma a Zeusz számára épült templomnak pontosan 5/6-át tette ki... 

A női testformálás alapvető törekvése szülésre való alkalmasság és hajlandóság kifejlesztése volt.

A női ideált keresve rátalálunk egy szobor torzóra, a Milosi Aphroditére. Ha gondosan szemügyre vesszük látjuk, nőies idomok alá rejtve, minden izma megvan, ami Wang "kisasszonynál" kidomborodik. Ebből következtethetünk egy hármas-szabályra: ép testben ép lélek, szép testben szép lélek, erős testben erős lélek; együttesen a női ideál.

A kérdés ezután úgy vethető fel: ami sikerült az ókori Görögországban, sikerülhet e az újkori Magyarorszá gon? Ki, milyen alapon és jogon válaszolhat nemmel erre?

Ami az emberi alapanyagot illeti, Magyarországon kivételes a bőség, amely csak azért nem domborodik ki, mert a futball központúság minden mást félretol. Szépen kiesni egy EB. selejtezőn nagyobb magyar siker, mint tucatnyi más sportágban "brutálisan" lerohanni a világmezőnyt, "elrabolni" az érmeket, helyezéseket. A "kalandozó" magyarok vérszerinti örökösei ezek a fiúk és lányok, akiknek a nevét nem vési kőbe a sport történelem.

Az aktív versenysportolás időszaka viszonylag rövid, a korhatárok lefelé csúsznak. Egy sikeres sportolónak is hamar döntenie kell, fodrászként és/vagy vagy edzőként folytatja e? Bárhogy döntsön is, ha fittségét meg akarja őrizni, fel fog figyelni a dúsan burjánzó fitnesz klubok valamelyikére és az ajánlatok gondos mérlege lése alapján választ.

Itt következik annak kifejtése, mennyire lehet több, vagy lehet más egy "rendhagyó" klub kínálata.

2021.07.13

Sz. Gy.