A tények nem csupán makacs dolgok, a legtöbbször ellenszenvesek is...

 

 


 

Volt egyszer egy Holokauszt?

Az Auschwitz Jegyzőkönyv.


Rég nem jött nekem senki a Holokauszttal kapcsolatos "ordas eszméim" miatt, amelyek mindössze annyiból állnak, hogy a "Táborok Holokausztját" nem tagadom, de nem vitakozom azon, hatmillió volt e, vagy "csak" a fele.

Sok honfitársam - a helyén akarván kezelni a dolgot - amondó, hogy a gázkamrák egyáltalán nem emésztettek el gyerekeket [plusz öregeket és betegeket], sőt még Kertész Imrét is meggyógyították. Igaz, Szerb Antalt meg épp a felszabadítás napján ölték meg, de ki várhatja el egy a Totenkopf SS-től, hogy "irodalmi" kérdésekben disztingválni tudjon.

Balszerencsémre pont most akadtam össze valakivel, pont a Honlapomon és pont akkor, amikor lelkendezve közöltem olvasóimmal, hogy újra megnyitom a hozzászólás rovatot. Azt nem jeleztem, hogy olyan szoftvert használok [Widget], amely nem engedi meg nekem, hogy moderáljam a hozzászólásokat vagy kihajítsam a nemszeretem hozzászólókat. Azt tehetném, hogy megint leveszem a panelt, de nem ettem meszet. Viszont állnom kell, amivel megtisztel nek.

Úgy vélem, egy tárgyszerü vitához a partnereknek illik ismerniük bizonyos adatforrásokat. Az egyik ilyen az Auschwitz Jegyzőkönyv, amihez nem könnyü hozzájutni, mert Haraszti György [rohadna meg] holobizniszt csinált a témából és kimódolta, hogy a Jegyzőkönyv ingyen elérhetetlen legyen. Csak nézzenek rá...

De mivel a hozzászóló az első és mindig a hozzászólónak van igaza, egy egyszerü megoldáshoz folyamodtam. Letöltöttem a Jegyzőkönyvet egy angolnyelvü portálról, lefordíttattam a Google-al, a magyar szöveget beillesztettem egy Word fájlba, azt meg áttettem HTML formátumba, hogy tetszetősebb és könnyebben kezelhető legyen, pl. a szövegben levő linkeket egy kattintással lehessen hívni, ésatöbbi.

A könnyebbség kedvéért kiemeltem a gyermekek meggyilkolására vonatkozó szövegrészeket. Ime a Jegyzőkönyv.

* * *

Holocaust  OKTATÁS & ARCHÍVUM KUTATÁS Team

 

www.HolocaustResearchProject.org

 

 http://www.holocaustresearchproject.org/othercamps/auschproto.html

 


Egyéb táborok


 

A náci kulcsfontosságú személyiségek

a táborrendszer

§         Arthur Greiser

§         Arthur nebe

§         Josef Mengele

§         Rudolf Höss

§         Theodor Eicke

munkaügyi és

Megsemmisítő táborok

 

  Auschwitz / Birkenau

§         Történelmi idővonal

§         Az alapok

§         Parancslánc

§         A Gázkamra s

§         Wilhelm Boger

§         Oswald Kaduk

§         Robert Mulka

§         Lips széles kivonat

§         Auschwitzi protokoll A Vrba-Wetzler jelentés

§         Auschwitz emlékezett rá

§         A halál márciusa

§         Időszakos fotók

§         Modern fotók

§         Auschwitz mai galéria 2

§         Kremer naplója

  Chelmnóban

§         Chelmno halál tábor

§         Dokumentumok

§         Személyzeti lista

§         Modern képek

§         Időszakos képek

§         A Chelmno naplója

  Chelmnóban

§         Chelmno halál tábor

§         Dokumentumok

§         Személyzeti lista

§         Modern képek

§         Időszakos képek

§         A Chelmno naplója

  Dorohucza

  Janowska

  Jasenovac

§         Jasenovac tábor

§         Jasenovac Galéria

  Klooga

§         Képek a Klooga-ról

  Majdanek

§         Majdanek tábor

§         Mindennapi élet

§         Lublini repülőtér

§         Betakarítási fesztivál

§         Majdanek Galéria

  Płaszów

§         A plaszói tábor

§         Amon Goth

§         Joseph Bau

§         Bau utazása a múltban

§         Időszakos fotók

§         Modern fotók

A munka táborok

  Gesiowka KL Warsaw

  Poniatowa 

  Sabba nélkül

 

  pázsit

§         Táborpázsit

§         Dokumentumok és képek

§         kihallgatások

§         Malagon

§         Staf gyep f

  Zabikowo (Poznan)

 

 

  koncentráció

  Camps

§         Bergen Belsen 

§         Bükk erdő

§         Dachau

§         Dora / Nordhausen

§         Flossenburg

§         Bruttó rózsák

§         Mauthausen

§         Natzweiler

§         Megállíthatott volna

§         Ravens híd

§         Sachsenhausen

§         Stuthoff

§         Thersienstad t

               A show tábor

               Dokumentumok

               Szállítás Record s

 

  Tranzit táborok

§         Westerborkban

§         Vught

 

Kezdőlap -  Holokauszt előjátéka   - Eutanázia -  Einsatzgruppen  - Aktion Reinhard - Ghetók - Lázadás és ellenállás   


 Egyéb táborok -  Holokauszt-gazdaságtan -   A német megszállás  -  Túlélő történetek   - Próbák   - Képgaléria  - AZ függelék

 

 

Az Auschwitzi Jegyzőkönyv

A Vrba-Wetzler jelentés 

 

[Átírva az amerikai Igazságügyi Minisztérium és a Háborús Menekültügyi Igazgatóság levéltárának eredeti OSI jelentéséből ]

(Fotók hozzáadva a szöveg javításához)

 

 

Rudolf Vrba

Alfred Wetzler

I. AUSCHWITZ ÉS BIRKENAU

 

1942. április 13-án, 1000 emberből álló csoportot a vasúti kocsikba rakodták a SERED gyülekezőtáborában. Az ajtókat bezártuk, hogy semmi ne fedje fel az utazás irányát, és amikor sokkal később kinyitottuk, rájöttünk, hogy átlépjük a szlovák határt és ZWARDON-ban vagyunk.

 

Addig Hlinka emberei őrizték a vonatot, de ezt az SS őrök vették át. Miután néhány autót lekapcsoltunk a konvojtól, folytattuk az utat, éjjel érkezve az AUSCHWITZ-be, ahol megálltunk egy mellékutcán.

 

A Vrba-Wetzler jelentés német változatának aktuális oldala

A többi autó elmaradása nyilvánvalóan az AUSCHWITZ helyhiánya volt. Néhány nappal később csatlakoztak hozzánk. Érkezéskor öt sorba soroltuk és megszámoltuk. 643 fő volt. Kb. 20 perces séta után nehéz csomagjainkkal (jól elhagytuk Szlovákiát) elértük az AUSCHWITZ koncentrációs táborát.

 

Azonnal egy hatalmas barakkba vezettek, ahol az egyik oldalon minden poggyászunkat letétbe kellett helyezni, a másik oldalán pedig teljesen levetkőzni és

értéktárgyak mögött. Meztelenül aztán egy szomszédos barakkba mentünk, ahol a fejünket és a testünket borotváltuk és fertőtlenítettük Lysollal. A kijáratnál minden ember kapott egy számot, amely egymást követő sorrendben 28 600-tal kezdődött

 

Ezzel a számmal a kezünkben egy harmadik barakkba kerültek, ahol az úgynevezett regisztrációra került sor. Ez annak a számnak a tetoválását jelentette, amelyet a ládánk bal oldalán lévő második barakkban kaptunk. A rendkívüli brutalitás, amellyel ezt meghatározták, sokan elájultak. Az identitásunk adatait "szintén rögzítettük.

 

Aztán száz csoportban helyeztünk be egy pincébe, később egy W barakkba csíkos foglyok ruháit és fa kutyákat adtak ki. Ez tartott 10 óráig A délután a rabok felszerelést vittek tőlünk újra és helyébe a rongyos, piszkos maradványait orosz egyenruhát. Így felszereltünk, és elindultunk a BIRKENAU-ba.

 

Az AUSCHWITZ egy koncentrációs tábor politikai foglyoknak, úgynevezett "védő őrizetben". Az érkezésem idején, azaz 1942 áprilisában, körülbelül 15 000 fogoly volt az alábbiakban: többségük lengyelek, németek és polgári oroszok volt, akik védelem alatt álltak. Néhány fogoly bekerült a bűnözők és a "munkavágók" kategóriájába.

 

Az AUSCHWITZ tábor központja egyszerre irányítja a BIRKENAU munka táborát, valamint a HARMENSE mezőgazdasági táborát. Az összes fogvatartott először az AUSCHWITZ-be érkezik, ahol megkapják a fogvatartottak számát, majd ott tartják őket, BIRKENAU-ba küldik, vagy nagyon kis számban a HARMENSE-hez.

 

A foglyok érkezéskor egymást követő számokat kapnak. Minden számot csak egyszer használunk, így az utolsó szám mindig megegyezik a táborban ténylegesen foglyok számával. A menekülésünk időpontjában, azaz 1944 április elején, a szám 180 000-re nőtt. A számokat eleinte a bal mell mellé tetoválták, de később, homályosságuk miatt, a bal alkarra.

 

Minden foglyot, kategóriájától vagy nemzetiségétől függetlenül, azonos módon kezelik. Az azonosítás megkönnyítése érdekében azonban különbözõ színes háromszögekkel lehet megkülönböztetni, amelyek a bal mell mellõi ruhadarabokra vannak varrva, a tizenkoros védõszám alatt. Az első levél a fogoly nemzetiségét jelzi.

 

Ez a betű (például "P" lengyelek esetén) a háromszög közepén jelenik meg. A színes háromszögek jelentése a következő:

 

·         piros háromszög - politikai foglyok védelmi őrizetben
·         zöld háromszög - szakmai bűnözők
fekete háromszög - "elkerülők" (munkacsalók), "antiszocialisták" (többnyire oroszok)
·         rózsaszín háromszög - homoszexuálisok
·         lila háromszög - a "Bibelforscher" vallási szekta tagjai    

 

A zsidó foglyok abban különböznek az árja foglyoktól, hogy háromszöget (amely az esetek többségében vörös) Dávid-csillagmá alakítják sárga pontok hozzáadásával.


Az AUSCHWITZ táborának szekrényében számos gyár található: háborúgyár, a Deutscher Aufrustungswerk (DAW), a KRUPP gyárához tartozó gyár és a SIEMENS konszernhez tartozó gyár. A tábor határain kívül egy hatalmas növény, amely négy négyzetkilométert lefed, "BUNA" néven. A foglyok az összes fent említett gyárban dolgoznak.

 

A fogvatartottak tényleges lakóhelye, ha egyáltalán lehet ilyen kifejezést használni, a tábor belsejében körülbelül 500 x 300 méter területet fed le, körülbelül 3 méter magas betonoszlopok kettős sorával, amelyeket összekapcsolnak (belül és kívül) ) egymással egy nagy feszültségű huzal sűrű hálóval, amelyet a szigetelők rögzítenek az oszlopokba. E két oszlop sor között, 150 méteres időközönként, 5 méter magas őrzőtornyok vannak, géppuskával és reflektorokkal felszerelve.

 

Elektromos kerítés szakasz Auschwitz - Birkenau-nál

A belső nagy feszültségű kör előtt van még egy közönséges huzalkerítés. A kerítés puszta megérintésére az őrtornyokból származó golyók lépnek fel. Ezt a rendszert "az őrállomás kicsi vagy belső láncának" hívják. Maga a tábor három három házból áll. Az első és a második sor között a tábor utca, a második és a harmadik között fal leereszkedett.

 

A Szlovákiából márciusban deportált zsidó lányok 1942 áprilisában bólintottak, és több mint 7000 közülük a fallal elválasztott házban éltek 1942 augusztusának közepéig. Miután ezeket a lányokat BIRKENAU-ba vitték, a második és a és a házak harmadik sorát eltávolítottuk.

 

A tábor belépési útja a házsorok mentén halad, míg a bejárati kapu felett, amelyet természetesen mindig erősen őriznek, az ironikus felirat áll: "A munka szabadságot hoz." Körülbelül 2000 méteres sugarú körben az egész táborot egy második vonal veszi körül, amelyet úgy hívnak, hogy "az őrállomás nagy vagy külső lánca", és 150 méterenként őrtornyokkal is. Az őrállomások belső és külső lánca között vannak gyárak és egyéb műhelyek.

 

A belső lánc tornyai csak éjjel dolgoznak, amikor a nagyfeszültségű áramot kettős vezetékes sorba kapcsolják. Nappali időben az őrállomások belső láncának garrisonja visszahúzódik, és a férfiak vállalják a szolgálatot a külső láncban. Ezekben az őrszolgálatokon átmenekülni - és sok kísérlet történt gyakorlatilag lehetetlen.

 

Éjszaka teljesen lehetetlen átjutni az oszlopok belső körén, és a külső lánc tornyai olyan közel vannak egymáshoz (150 méterenként egy, azaz minden tornyot egy 75 méteres sugárú szektornak adnak), hogy megközelítsék észrevétlenül ki van zárva. Az őrök figyelmeztetés nélkül lőnek. A külső lánc helyőrségét alkonyatkor vonják vissza, de csak miután megbizonyosodtak arról, hogy az összes fogoly a belső körön belül van. Ha a névhívás során kiderül, hogy egy fogoly hiányzik, a szirénák azonnal riasztást adnak.

A külső láncban lévő férfiak tornyaiban maradnak, a belső láncot emberezik, és 55 őr százai és vérfarkasok százai kezdik meg a szisztematikus kutatást. A sziréna riasztási állapotba hozza az egész környező vidéket, így ha csodaként a menekültnek sikerült bejutnia a külső láncon, akkor szinte biztos, hogy elkapja a számtalan német rendőrség és az SS járőrök egyike.

 

A szlovák zsidók deportálása

A menekültet tovább akadályozza tiszta borotvájú feje, csíkos rabja ruhája vagy a ruhájára varrott piros foltok, valamint az alaposan megfélemlített lakosok passzivitása.

 

A pusztán az a tény, hogy figyelmen kívül hagyják a fogoly tartózkodási helyét, és nem is beszélnek a segítségnyújtásról, halállal büntetendő.

 

Feltéve, hogy a foglyot nem hamarosan elfogták, az őrállomás külső láncszeme garrisonja három napig és éjjel őrzőn marad, amely késleltetés után feltételezhető, hogy a menekültnek sikerült áttörnie a kettős kört. Másnap este a külső őr visszahúzódik.

 

Ha a menekültet életben tartják, az egész tábor jelenlétében felakasztják; de ha halottnak találják, akkor a testét bárhová is lehet helyezni - visszaviszik a táborba (a tetemes szám alapján könnyű azonosítani a holttestet), és a bejárati kapun ül, egy kis figyelmeztetés a kezébe szorul. , olvasva: " Itt vagyok. "

 

Két év börtönünk alatt a foglyok sok menekülési kísérletet tettek, de kettő vagy három kivételével mindegyiküket holtan vagy életben hozták vissza. Nem ismert, hogy a két vagy három menekülés, akiket nem kaptak el, sikerült-e elmenekülnie. Azt állíthatjuk azonban, hogy a SZLOVÁKIA-ból az AUSCHWITZ-be vagy a BIRKENAU-ba deportált zsidók közül egyedül ketten vagyunk olyan szerencsések, hogy megmentettük magunkat.


Mint korábban kijelentettük, érkezésünk napján áthelyeztünk az AUSCHWITZ '' -ból BIRKENAU-ba. Valójában nincs olyan kerület, mint a BIRKENAU. Még a BIRKENAU szó is új, mivel a közeli nyírerdőről (BRZEZINSKI) származik. A BIRKENAU-nak nevezett kerületet a helyi lakosság "RAJSKA" -nak nevezte és tartja továbbra is.

 

A meglévő BIRKENAU táborközpont az AUSCHWITZ-től 4 km-re fekszik. Mind a BIRKENAU, mind az AUSCHWITZ külső vezérlőzónái találkoznak, és csupán egy vasútvonal választja el egymástól. Soha nem találtunk semmit az ÚJ BERUN-ról, valószínűleg mintegy 30–40 kilométer távolságra, amelyet, furcsa módon, sajnos a BIRKENAU postahivatalának kellett jeleznünk,


A BIRKENAU-ba érkezéskor egy hatalmas konyhát találtunk 15 000 ember számára és három kőépületet, amelyek közül kettő elkészült és egy építés alatt áll. Az épületeket rendes szögesdrótkerítés veszi körül (ezekben az épületekben a foglyokat helyezték el, másokban később építettek.

 

Mindegyik szabványos modell szerint épül: A ház kb. 30 méter hosszú és 8-10 méter széles. Míg a falak magassága alig haladja meg a 2 métert, a tető aránytalanul magas (körülbelül 5 méter), így a ház benyomását keltheti egy nagy fúvóka által elhelyezett istálló.

 

Az Auschwitz koncentrációs tábor légi felderítő képe, amelyben Auschwitz látható

Nincs belső mennyezet, így a szoba közepén eléri a 7 méter magasságot; más szóval, a hegyes tetőfedés közvetlenül a négy falon nyugszik. A helyiséget két részre osztják egy válaszfal, amelynek teljes hossza a közepén van, és nyílással van ellátva, hogy lehetővé váljon a kommunikáció az így elválasztott két rész között.

 

Mindkét oldalfala mentén, valamint a középső válaszfal mentén két párhuzamos, egymástól kb. 80 cm-es padló épült, amelyeket függőleges válaszfalak viszont kicsi cellákba osztottak.

 

Így három szint van: a földszint és a két az oldalfalakba épül. Általában három ember él minden kabinban. Amint az a megadott méretekből megítélhető, ezek a kabinok túl szűk ahhoz, hogy az emberek kihajolva feküdjenek, és nem elég magasak ahhoz, hogy egyenesen ülhessenek.

 

Nem kérdés, hogy elegendő hely áll-e fel az egyenes helyzethez. Ily módon egy házban vagy "blokkban" 400-500 embert lehet elhelyezni, ahogy őket is nevezik.


A jelenlegi BIRKENAU tábor kb. 1600-tól 500 méterre terjed, amelyet - hasonlóan az AUSCHWITZ-hez - egy úgynevezett kicsi vagy belső állomás lánc vesz körül. A tovább folytatódik egy még nagyobb vegyület kidolgozása, amelyet később kell hozzáadni (a már létező tamponba. Ezen átfogó tervezés célja számunkra nem ismert.

 

2 kilométeres körzetben, akárcsak az AUSCHWITZ-hez, a BIIRKENAU-t egy másik állomás-lánc veszi körül, amely ugyanolyan típusú őrzőrendszerrel rendelkezik, mint az AUSCHWITZ.


Azokat az épületeket, amelyeket érkezésünk során találtunk, 12 000 orosz hadifogoly állította elő, amelyeket 1941 decemberében hoztak oda. Súlyos téli időben embertelen körülmények között kellett dolgozniuk, amelynek eredményeként a legtöbbjük, kisszám kivételével a konyhában alkalmazott, expozíció miatt meghalt.

 

1 és 12 000 között sorszámoztak, amelyeknek nincsenek kapcsolata a korábban leírt szokásos táborszámozási rendszerrel. Az orosz foglyok új konvojjainak érkezésekor nem a jelenlegi AUSCHWITZ foglyok számát adták ki, hanem az 1–12 000 sorozatban elhunyt oroszok számát kapta meg.

 

Ezért nehéz megbecsülni, hogy e kategóriába tartozó foglyok hányan mentek át a táboron. Úgy tűnik, hogy az oroszokat fegyelmi okokból az AUSCHWITZ-be vagy a BIRKENAU-ba vitték át a rendszeres hadifoglyok táborából. Megtaláltuk, mi maradt az oroszok szörnyű szegénységben, és elhanyagolták a befejezetlen épület lakását anélkül, hogy a legcsekélyebb védelmet biztosított volna a hideg vagy az eső ellen. "Tömegesen" meghaltak. Testük százait és ezreit felületesen temették el, és a rohamok rohamosan terjedtek. Később ki kellett üríteni a holttesteket és elégetni őket.

 

SS-férfiak egy új SS-kórház szentelõjén Auschwitzban

Egy héttel az AUSCHWITZ-be érkezésünk előtt az első zsidó csoport elérte a tábort: (a nőkkel külön kezelték őket, és a férfiakéval párhuzamosan kaptak számot; a szlovák nők sorozatszáma 1 és 8000 között volt). . 27 500-tól kezdve számoztak őket.

 

Ezért egyértelmű, hogy e francia csoport és a konvojunk között egyetlen ember sem érkezett az AUSCHWITZ-be, mivel már rámutattunk, hogy a mi számuk 28 600-tal kezdődött. Megtaláltuk a 700 francia zsidót, akik még mindig életben voltak szörnyű állapotban, és a hiányzó 600 egy hét alatt meghalt érkezésük után.


A három kategóriában az alábbi kategóriák találhatók:


     I. Az úgynevezett prominencia: hivatásos bűnözők és idősebb lengyel politikai foglyok, akik a tábor igazgatásáért felelősek.


    II. A francia zsidók fennmaradó része, nevezetesen mintegy 700. III. A 643 eredeti szlovák zsidó, akiket néhány nappal később hozzáadtak a ZWARDON-ban maradókhoz.


    IV. Azok az oroszok, akik még életben voltak, a befejezetlen épületben és a szabadban laktak, és akiknek száma olyan gyorsan csökkent, hogy csoportként alig érdemes megemlíteni.


A fennmaradó orosz foglyokkal együtt a szlovák zsidók épületek építésén dolgoztak, míg a francia zsidóknak ásót kellett végezniük. Három nap múlva 200 másik szlovák zsidóval együtt utasítottak arra, hogy dolgozzak az AUSCHWITZ német fegyvergyáraiban, de mi továbbra is a BIRKENAU-ban lakottunk. Kora reggel távoztunk éjjel visszatérve és az asztalos üzletben dolgoztunk, valamint 011-es útépítéssel foglalkoztunk. Étkezésünk egy liter fehérrépa levest tartalmazott délben és 300 gramm rossz kenyeret este.

 

A munkakörülmények elképzelhetetlenül nehézek voltak, így az éhezés és az ehetetlen ételek miatt meggyengült III. A halandóság oly magas volt, hogy a 200 fős csoportunkban minden nap 30–35 halott volt. Sokat egyszerűen halálra verték meg a felügyelők - a "Kapos" - munkája alatt, a legcsekélyebb provokáció nélkül.

 

Az e halálesetek által okozott hiányosságokat rangunkban naponta felváltották a BIRKENAU foglyai. Éjszakai visszatérésünk rendkívül fájdalmas és veszélyes volt, mivel 5 km-es távolságon át kellett húznunk szerszámainkat, tűzifáinkat, nehéz borjúinkat, valamint a munkanapon meghalt vagy ölt személyek testeit. Ezekkel a nehéz terhekkel kénytelenek voltak fenntartani a gyors lendületet, és bárki, aki az egyik "kapos" iránti vágyatlanságot elszenvedte, kegyetlenül lekoptatták volna, ha nem halálra verték volna.

 

Egy foglyok oszlopa sétál Auschwitzban egy munkafeladatba vagy onnan

A szlovák férfiak második csoportjának érkezéséig, kb. 14 nappal később, eredeti számunk 150-re esett vissza. Éjszaka megszámláltak, a halottak holttesteit lapos, keskeny nyomtávú autókba vagy teherautóba rakották, és elhozták. a Nyír-erdőbe (BRZEZINSKI), ahol néhány méter mély és kb. 15 méter hosszú árokban égették őket.

Munkahelyünkre minden nap 300 szlovákiai zsidó lányból álló munkacsoporttal találkoztunk, akik a környéken földi munkát végeztek. Öltözött öreg orosz egyenruhába és fából készült klumpakon viseltek. A fejüket borotválták, és sajnos nem tudtunk velük beszélni. 1942 május közepéig összesen négy szlovákiai férfi zsidó konvoj érkezett BIRKENAU-ba, és mindegyik hasonló bánásmódban részesült a miénkkel.

Az első és a második szállításból 120 embert választottak ki (beleértve magamat is), és az AUSCHWITZ tábor vezetőségének rendelkezésére bocsátották, amelyre orvosok, fogorvosok, értelmiségiek és tisztviselők szükségesek voltak. Ez a csoport 90 szlovák és 30 francia zsidóból állt.

 

Mivel időközben sikerült jó pozícióba jutnom a BIRKENAU-ban - az 50 férfiből álló csoport irányítása alatt -, amely jelentős előnyt hozott nekem - először nem volt hajlandó elmenni az AUSCHWITZ-be. Végül azonban meggyőztem, hogy menjek és távoztam.

 

Nyolc nap után 18 orvost és kísérőt, valamint további három személyt választottak ki a 120 értelmiségi csoportból. Az orvosokat az AUSCHWITZ „beteg épületében” vagy „kórházában” használták, míg hármat visszaküldtük a BIRKENAU-ba.

 

Két elvtársomat, a trnavai Ladislav Braun-ot és a Vrbove-i Gross-t, akik azóta mindketten meghaltak, a szlovák blokkba küldték, míg a francia részlegbe utasítottam, ahol "személyes adatok" gyűjtésével foglalkoztunk, és az "ápolónővel". beteg. A fennmaradó 99 foglyot kavicsbányába dolgozták, ahol mind rövid időn belül meghaltak.

 

 

Folytatás a  [II. Részben]

 

 

 


Egyéb táborok


 

A náci kulcsfontosságú személyiségek

a táborrendszer

§         Arthur Greiser

§         Arthur nebe

§         Josef Mengele

§         Rudolf Höss

§         Theodor Eicke

munkaügyi és

Megsemmisítő táborok

 

  Auschwitz / Birkenau

§         Történelmi idővonal

§         Az alapok

§         Parancslánc

§         A Gázkamra s

§         Wilhelm Boger

§         Oswald Kaduk

§         Robert Mulka

§         Lips széles kivonat

§         Auschwitzi protokoll A Vrba-Wetzler jelentés

§         Auschwitz emlékezett rá

§         A halál márciusa

§         Időszakos fotók

§         Modern fotók

§         Auschwitz mai galéria 2

§         Kremer naplója

  Chelmnóban

§         Chelmno halál tábor

§         Dokumentumok

§         Személyzeti lista

§         Modern képek

§         Időszakos képek

§         A Chelmno naplója

  Chelmnóban

§         Chelmno halál tábor

§         Dokumentumok

§         Személyzeti lista

§         Modern képek

§         Időszakos képek

§         A Chelmno naplója

  Dorohucza

  Janowska

  Jasenovac

§         Jasenovac tábor

§         Jasenovac Galéria

  Klooga

§         Képek a Klooga-ról

  Majdanek

§         Majdanek tábor

§         Mindennapi élet

§         Lublini repülőtér

§         Betakarítási fesztivál

§         Majdanek Galéria

  Płaszów

§         A plaszói tábor

§         Amon Goth

§         Joseph Bau

§         Bau utazása a múltban

§         Időszakos fotók

§         Modern fotók

A munka táborok

  Gesiowka KL Warsaw

  Poniatowa 

  Sabba nélkül

 

  pázsit

§         Táborpázsit

§         Dokumentumok és képek

§         kihallgatások

§         Malagon

§         Staf gyep f

  Zabikowo (Poznan)

 

 

  koncentráció

  Camps

§         Bergen Belsen 

§         Bükk erdő

§         Dachau

§         Dora / Nordhausen

§         Flossenburg

§         Bruttó rózsák

§         Mauthausen

§         Natzweiler

§         Megállíthatott volna

§         Ravens híd

§         Sachsenhausen

§         Stuthoff

§         Thersienstad t

               A show tábor

               Dokumentumok

               Szállítás Record s

 

  Tranzit táborok

§         Westerborkban

§         Vught

Kezdőlap -  Holokauszt előjátéka   - Eutanázia -  Einsatzgruppen  - Aktion Reinhard - Ghetók - Lázadás és ellenállás   


 Egyéb táborok -  Holokauszt-gazdaságtan -   A német megszállás  -  Túlélő történetek   - Próbák   - Képgaléria  - AZ függelék

 

 

Az Auschwitzi Jegyzőkönyv

A Vrba-Wetzler jelentés 

 

[Átírva az amerikai Igazságügyi Minisztérium és a Háborús Menekültügyi Igazgatóság levéltárának eredeti OSI jelentéséből ]

(Fotók hozzáadva a szöveg javításához)

 

...Második rész

 


A fő kapu Auschwitzban

Nem sokkal ezután felállítottak egy úgynevezett "betegépületet" (Krankenbau). Arra a szándékra vált, hogy rémisztő "7. blokk" legyen, ahol először fő kísérőként, később adminisztrátorként voltam. Ennek a "kórháznak" a fõnöke lengyel volt. Valójában ez az épület nem más volt, mint a halálos jelöltek gyűlési központja. Az összes munkaképtelen foglyot oda küldték.

 

Nem volt orvosi ellátás vagy ellátás kérdése. Naponta mintegy 150 halott volt, és testüket hamvasztásra küldték az AUSCHWITZ-be. Ugyanakkor bevezették az úgynevezett "szelekciókat".

 

Hetente kétszer, hétfőn és csütörtökön a tábor orvosa megadta a foglyok számát, akiket gázozni és égetni kellett. Ezeket a "válogatásokat" teherautókba rakodták és a Nyír-erdőbe vitték. Az érkezéskor még élõket egy nagy barakkban gázosították el, amely a testek elégetésére használt árok közelében volt.

 

A heti "huzat" halottként a "7. blokkból" körülbelül 2000 volt, közülük 1200 halt meg "természetes halálban", és körülbelül 800 a "szelekció" során. Azok számára, akiket nem választottak ki, halálos anyakönyvi kivonatot adtak ki és eljuttattak az ORANIENBURG központi adminisztrációjához, míg a „kiválasztottak” számára külön nyilvántartást vezettek az „SB” jelzéssel („Sonderbehandelt” -specifikus kezelés).

 

1943. január 15-ig, amíg a "7. blokk" adminisztrátorom voltam, és így közvetlenül a események megfigyelésére képes voltam, mintegy 50 000 fogoly halt meg "természetes halálban" vagy "szelekcióval".

 

Mint korábban leírtuk, a fogvatartottakat egymás után számozták, hogy meglehetősen drágán rekonstruálhassuk az egymás utáni sorrendet és a sorsukat, amelyek érkezéskor az egyes különálló konvojok előtt állnak.

 

Az AUSCHWITZ-be érkező első férfi zsidó szállítás BIRKENAU-ban - amint már említettük - 1320 honosított francia zsidóból állt, akiknek körülbelül a következő száma volt:

 

27,400-28,600

28,600-29,600 1942 áprilisában az első szlovák zsidó konvoj (a mi konvojunk).

29 600–29 700 100 ember (árja) különféle koncentrációs táborokból.

29,700-32,700 3 teljes szlovák zsidó kötelék

32 700-33 100 400 hivatásos bűnöző (árja) Varsó börtönéből.

33 100-35 000 1 900 zsidó Krakkóból.

35 000-36 000 1000 lengyel (árja) politikai politikai fogoly.

36,000-37,300 1942 májusában 1300 szlovák zsidó a LUBLIN MAJDANEK-ből.

37 300-37 900 600 lengyel (árja) RADOM-ból, köztük néhány zsidó

37 900 - 38 000 100 lengyelek a DACHAU koncentrációs táborából

38 000-38 400 400 francia honosult zsidó, aki családjával érkezett.

 

Az egész konvoj körülbelül 1600 személyből állt, akikből körülbelül 200 lányt és 400 férfit engedtek be a táborba, míg a fennmaradó 1000 személyt (nőket, idős embereket, gyermekeket és férfiakat) további eljárás nélkül küldték el a vasútból, közvetlenül a a Nyír-erdőben, ott gázoztak és égtek.

 

Rudolf Vrba's sketch of the Crematorium at Birkenau

Ettől a pillanattól kezdve minden zsidó kísérettel azonos módon bántak. A férfiak körülbelül 10% -át és a nők 5% -át kiosztották a táborokba, és a maradék tagokat azonnal gázosították.

 

Ezt a pusztítást már korábban alkalmazták a lengyel zsidókra. A hosszú hónapok során megszakítás nélkül a teherautók zsidók ezreit hoztak a különféle „gettókból” közvetlenül a „Birkenwald” gödörbe.

 

38 400 - 39  200 800 honosult francia zsidó, a konvoj fennmaradó részét - a korábban leírtak szerint - gázzal töltötték.

 

39,200 - 40 000 800 lengyelek (árjaiak), politikai foglyok. 150 szlovák zsidó családdal.

 

40 000 - 40 150 szlovák zsidó családdal.  A női táborba küldött 50 lányból álló csoporton kívül a többi tagot gázosították a nyír erdőben. A táborba érkező 150 ember között volt egy bizonyos Zucker és Sonneschein, Viliam, mindkettő Kelet-Szlovákiából.

 

40 150 - 43 800 körülbelül 4000 francia honosult zsidó, szinte mindegyik értelmiség; 1000 nő volt

a női táborba irányították, miközben körülbelül 3000 ember egyenlegét gázosították el a szokásos módon.


400 szlovák zsidó a LUBLIN-től, köztük Matej Klein és a 43820 sz., Meiloch Laufer Kelet-Szlovákiából. Ez a konvoj 1942. június 30-án érkezett meg.
 

200 szlovák zsidó. A konvoj 1000 személyből állt. Számos nőt küldtek a nők táborába, a többieket a nyírfa gázosította. A táborba küldött foglyok között voltak: Jozef Zelmanovic -Snina, Adolf Kahan -Pozlava, Walter Reichmann -Sucany és Eszter Kahan Pozsonyból.


2000 francia (árja), kommunista és más politikai fogoly, köztük Thorez testvére és Leon Blum fiatal testvére. Az utóbbit szörnyűen megkínozták, majd gázosították és elégették.


500 holland zsidó, a legtöbb német emigráns. A konvoj többi része, körülbelül 2500 fő, gázosított. Körülbelül 300 úgynevezett orosz védelem alatt áll.
 

A Sonderkommando szabadtéri hamvasztással foglalkozott

320 zsidó Szlovákiából. Körülbelül 70 lányt vitték át a női táborba, a maradékot, körülbelül 650 embert gázosították a nyírfa. Ez a konvoj mintegy 80 embert tartalmazott, akiket a magyar rendõrség átadott a SERED táborának.

 

A konvojból további személyek voltak: Dr. Mandel Zoltan (elhunyt óta) -Holz (keresztény név ismeretlen), Piestany mészáros, Engel Miklos, Zilnia és Chaim Katz Sninából (feleségét és 6 gyermekét gázosították).

 

15 000 honosult francia, belga és holland zsidó. Ez a szám minden bizonnyal kevesebb, mint a teljes kötelék 10% -át jelenti. Ez 7942. július 1-jétől szeptember 15-ig tartott. Nagy családi kötelékek érkeztek különböző európai országokból, és egyszerre a nyírfa felé irányították.

 

A gázozáshoz és égéshez használt speciális csapat ("Sonderkommando") nappali és éjszakai műszakban dolgozott. Zsidók százezrei gázosítottak ebben az időszakban.

 

64,800-65,000  

                   200 szlovák zsidó. Ebből a szállításból mintegy 100 nőt engedtek be a táborba, a többit gázosították és égették el. Az újonnan érkezők között szerepelt: Ludwig Katz, Zilina-Avri Burger, Bratislava-Poprad (feleség halott) Mikulas Steiner, Povazska Bystrica-Juraj Fried, Trencin-Buchwald-Josef Rosenwasser, Kelet-Szlovákia - Julius Neuman, Bardejov-Wertheimer Sandor, Vrbove- Misi Wertheimer, Vrbove -Bela Blau, Zilina.

 

65,000-68,000  

. Naturális francia, belga és holland zsidók. Legfeljebb 1000 nőt választottak ki és küldtek a táborba. A többieket, a legalacsonyabb becslések szerint 30.000, gázzal kezelik.

 

71,000-80,000

                   Naturális francia, belga és holland zsidók. A táborba behozott foglyok alig képviselik a teljes szállítás 10 % -át. Konzervatív becslés szerint körülbelül 65 000 - 70 000 személyt gázosítottak el.

 

1942. december 17-én a BIRKENAU-ban kivégezték a 200 fiatal szlovák zsidót, az úgynevezett „különleges hadsereget”, akik az elítéltek gázosításában és égetésében foglalkoztak. Kivégezték őket azért, mert megtervezte a lázadást és a menekülést. Egy zsidó elárulta az előkészületeket. Ezt a félelmetes munkát 200 lengyel zsidó csoportnak kellett átvetnie, akik éppen a MAKOW-ból érkeztek táborba.


A "különleges csoportba" tartozó férfiak külön éltek. Az általuk terjesztett félelmetes illat miatt az emberek csak kevés kapcsolatban álltak velük. őket. Ezen kívül mindig mocskosak, szegények, félig vadok és rendkívül brutálisak és könyörtelenek. Nem volt ritka, hogy egyiket meglátták. ölj meg egy újat. A többiek ezt szenzációnak, változásnak tekintették. Az egyik egyszerűen rögzítette ezt a számot, így és így meghalt.

 

Egyszer szemtanúként voltam, amikor egy fiatal, Jossel nevű lengyel zsidó zsidóval "tudományos" gyilkosságot mutatott ki egy SS őr jelenlétében. Nem használt fegyvert, puszta kezét az áldozat meggyilkolásához. 

 

A 80 000 szám a lengyel gettók szisztematikus megsemmisítésének kezdete.

 

80,000-85,000                   

A Birkenau különleges munkájának részleteire kiválasztott zsidók

                  Körülbelül 5000 zsidó különböző gettókból az MLJAWA-MAKOW-ZICHENOWLOMZA-GRODNO-BIALYSTOK-ban. Teljesen 30 napos tehergépkocsi-konvojok megszakítás nélkül érkeztek. Csak 5000 embert küldtek a koncentrációs táborba; az összes többi egyszerre lett gázosítva. A "különleges csapat" két műszakban dolgozott, napi 24 órában, és alig volt képes megbirkózni a gázképzéssel és az égéssel.

 

Túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy ezek közül a konvojok közül mintegy 80 000–90 000 „különleges bánásmódban részesültek”. Ezek a szállítások jelentős mennyiségű 01 pénzt, értéktárgyat és drágakövet hoztak be.

 

85 000-92 600
                   6000 zsidó GRODNO, BIAL05TOK és CRACOW, valamint 1000 arja lengyelek. A zsidó konvojok többségét közvetlenül gázozták, és naponta mintegy 4000 zsidót vezettek a gázkamrákba. 1943. január közepén három, 2000 személyből álló konvoj érkezett, mindegyik a THERESIEN5TADT-ból.

 

A "CU", "CR" és "R" megnevezéseket viselték (ezeknek a jeleknek a jelentése számunkra nem ismert). Ezeket a jelöléseket a poggyászukra is lepecsételték. E 6000 ember közül csak 600 férfit és 300 nőt engedtek be a táborba. A maradékot gázosították.

 

99 000–100 000
                     1943 január végén megérkeztek nagy francia és holland zsidók kötelékei; csak kis része érkezett a táborba.

100 000-102 000
                      1943 februárjában 2000 árja lengyelek, elsősorban értelmiségiek.

102 000-103 000
                      700 cseh árja. Később még életben lévőket elküldték a BUCHENWALD-ba.

 

103 000-108
                      000 3000 francia és holland zsidó és 2000 lengyel (árja). 1943. február hónapjában naponta két kontingens érkezett. Ide tartoztak a lengyel, a francia és a holland zsidók, akiket főként a gázkamrákba küldtek. A hónap folyamán elbocsátott szám becslések szerint 90 000 lehet.

 

1943 február végén új modern krematóriumot és gázellátó üzemet nyitottak meg a BIRKENAU-ban. A nyírerdők testének gázolását és égését abbahagyták, az egész feladatot a négy speciálisan épített krematórium vette át.

 

A zsidó nők és gyermekek egy tisztáson várnak a birkenaui gázkamrák közelében

A nagy árok kitöltésre került, a talaj kiegyenlült, és a hamukat a HERMENSE mezőgazdasági táborában korábban műtrágyaként használták, így manapság szinte lehetetlen nyomot találni az itt zajló félelmetes tömeggyilkosságról.

Jelenleg négy krematórium működik a BIRKENAU-ban, két nagy, I. és II., Valamint két kisebb, III. És IV. Az I. és a II. Típusú elemek három részből állnak, azaz: (A) a kemence helyiségéből; (B) a nagy csarnokok; és (C) a gázkamrát. Egy hatalmas kémény emelkedik a kemence helyiségéből, amely körül kilenc kemence van csoportosítva, mindegyik négy nyílással rendelkezik.

Minden nyílás egyszerre három normál holttestet vehet igénybe, és másfél óra elteltével a testek teljesen megégenek. Ez körülbelül 2000 test napi kapacitásának felel meg. Mellett egy nagy "fogadócsarnok" található, amely úgy van elrendezve, hogy benyomást keltsen a fürdőintézet előcsarnokáról. 2000 ember befogadására képes, és látszólag az alsó szinten van egy hasonló várakozószoba.

 

Onnan egy ajtó és néhány lépés vezetett le a nagyon hosszú és keskeny gázkamrába. A kamra falait szintén elfedték a zuhanyzós szobák szimulált bejárataival, hogy megtéveszthessék az áldozatokat.

Ez a tető három csapdával van felszerelve, amelyek kívülről remitívan zárhatók. A sín vezet a gázkamrából a kemencetérbe. A gázosítás a következőképpen történik:

 

A szerencsétlen áldozatokat előcsarnokba hozzák, ahol azt mondják, hogy levetkőzzék. Annak érdekében, hogy befejezzék a fürdést, mindenki kap egy törülközőt és egy kis darab szappant, amelyet két férfi fehéres köpenyben öltözött férfi kap. Ezeket a számot a gázkamrába zsúfolják be, természetesen csak álló hely van.

 

A tömegnek a keskeny térbe való tömörítéséhez gyakran lövések készülnek, hogy a távoli végén lévőket még közelebb egymáshoz szorítsák. Amikor mindenki bent van, a nehéz ajtók bezáródnak. Ezután van egy rövid szünet, feltehetően annak érdekében, hogy a szobahőmérséklet egy bizonyos szintre emelkedhessen, amely után 55 gázmaszkkal rendelkező férfi felmászik a tetőre, kinyitja a csapdákat és rázza le por alakú készítményt a "" címkével ellátott konzervdobozokból. " CYCLONE "" Rovarok elleni felhasználásra ", amelyet egy hamburgi konzerv gyárt.

 

Feltételezzük, hogy ez valamiféle "CYANID" keverék, amely egy bizonyos hőmérsékleten gázzá alakul. Három perc múlva a kamrában mindenki meghalt. Ismert, hogy senki sem élte át ezt a megpróbáltatást, bár nem ritka volt, hogy az élet jeleit felfedezték a nyírfa elsődleges intézkedései után.

 

A kamrát ezután kinyitják, felszellőzik, és a "speciális csapat" lapos teherautókkal hordozza a testeket a kemencékbe, ahol az égés zajlik. A III. És a IV. Krematórium majdnem ugyanazon az elven működik, ám kapacitása csak felére nagyobb. Így a négy krematáló és gázképző üzem teljes kapacitása a BIRKENAU-ban napi körülbelül 6000.

 

B ciklon tartály és kristályok

Elvben csak a zsidókat gázosítják; Az árjaok nagyon ritkán fordulnak elő, mivel a lövöldözés általában "különleges bánásmódot" kap. A krematóriumok üzembe helyezése elõtt a lövöldözésre a nyírfa-ban került sor, és a testeket a hosszú árokban égették el; később azonban a kivégzésekre az egyik krematórium nagytermében került sor, amelyet erre a célra külön felszereléssel láttak el.

 

A BERLIN prominens vendégei jelen voltak az első krematorium megnyitóján, 1943. márciusban. A "program" 8000 krakkói zsidó gázosítása és elégetése állt. A vendégek, mind a tisztek, mind a civilek rendkívül elégedettek voltak az eredménnyel, és a gázkamra ajtajába beillesztett speciális peephole folyamatosan használatban volt. Rendkívül ők voltak az újonnan felállított installáció dicséretében.

 

109,000-119,000

                     1943. március elején 45 000 zsidó érkezett Salonikából. 10 000 ember érkezett a táborba, köztük a nők kis százaléka; mintegy 30 000 azonban egyenesen a krematálóhelyre ment. A 10 000-ből szinte mindegyik rövid időn belül meghalt egy maláriara emlékeztető fertőző betegségben. A táborban uralkodó általános körülmények miatt Typhusban is meghaltak.

 

A zsidók malária és a tífusz általában annyira vitt a foglyok körébe, hogy a "szelekciókat" ideiglenesen felfüggesztették. A szennyezett görög zsidókat felszólították, hogy jelentkezzenek, és a többszöri figyelmeztetésünk ellenére sokan megtették őket. Mindannyian intrakardiális fenolos injekcióval elpusztítottuk, amelyet az orvosi test lándzsatestének végeztek.

 

A 10 000 görög zsidó közül mintegy 1000 ember maradt életben, és később további 500 zsidóval együtt küldték el őket Varsóban erődítmény elvégzésére. Néhány héttel később több száz száz visszatért szánalmas állapotba, és azonnal gázosították őket. A maradék feltehetően Varsóban halt meg.

 

Az SS-őrök a felhajtón járnak a Birkenau-nál

Négyszáz maláriában szenvedő görög zsidót "további kezelésre" küldtek a LUBLIN-ba a fenolinjekciók leállítása után, és úgy tűnik, hogy valóban megérkeztek. Sorsuk számunkra nem ismert, de nyilvánvalónak tekinthető, hogy az eredeti 10 000 zsidó közül egyetlen végül sem maradt a táborban.

 

A "szelekciók" leállításával egyidejűleg tilos volt a foglyok gyilkossága. Az olyan prominens gyilkosokat, mint: Alexander Neumann, Zimmer, Albert Haemmerle, Rudi Osteringer, Rudi Bechert és a politikai rabok, Alfred Kien és AloIs Stahler, a bírói német hivatásos bűnözőket ismételt gyilkosságokkal büntették, és írásbeli nyilatkozatokat kellett tenniük, hogy megölték őket. olyan sok fogoly.

 

1943 elején az AUSCHWITZ politikai részlege 500 000 mentesítési igazolást kapott, és rosszul rejtett örömmel azt gondoltuk, hogy legalább néhányunk felszabadul. De az űrlapokat egyszerűen kitöltötték azokkal a nevekkel, akiket gázosítottak és tároltak az archívumba.

 

119,000-120,000  

                       1000 lengyel (árja) a varsói PAWlAK börtönből.

 

120,000-123,000

                       3000 görög zsidót, akiknek egy részét elküldték Varsóban elvtársaik cseréjére. A maradék gyorsan meghalt.

 

123,000-124,000

                       1000 lengyel (árja) a RADOM-tól és a TARNOW-tól.

 

124,000-126,000

                       2000 vegyes árja konvojból.

 

Időközben szünetmentes lengyel és néhány francia és belga zsidó kötelék érkezett, és kivétel nélkül kivitték őket a gázkamrákba. Közülük volt 1000 lengyel zsidó szállítása a MAJDANEK-ből, amelybe három szlovák is beletartozott, akik közül az egyik Stropkowból vagy Vranovból származó Spira volt.

 

A gyártó figyelmeztetése a Zyklon-B hatásairól

A kötelékek áramlása 1943. július végén hirtelen megállt, és volt rövid légzési hely. A krematóriumokat alaposan megtisztították, a berendezéseket megjavították és előkészítették a további felhasználásra. Augusztus 3-án a gyilkos gép újra üzembe lépett. Az első konvojok a BENZBURG és a SOSNOWITZ zsidóiból álltak, és mások augusztus egész hónapjában követtek.

 

132,000-136,000

                      Csak 4000 férfit és nagyon kevés nőt vitték be a táborba. Több mint 35 000 gázt vezettek el. A fent említett 4000 férfi közül sokuk rossz bánásmód, éhség vagy betegség következtében halt meg; néhányat meggyilkolták.

 

Az ilyen tragédiákért a SACHSENHAUSEN koncentrációs táborának bűnügyi TYN (reich német) és a lengyel politikai fogoly, Mieczislav KATERZINSKI, Varsó származik.

 

A "válogatásokat" ismét bevezették, ezúttal gyilkos mértékben, különösen a nők táborában. A tábor orvos, az SS "Hauptsturmfurhrer" és a berlini rendõrségi elnök fia vagy unokaöccse (elfelejtjük a nevét) brutalitással túllépte a többieket. A kiválasztási rendszert azóta folytatják, a menekülésünkig.

 

137,000-138,000

                       Augusztus végén 1000 lengyel érkezett a PAWIAK börtönből és 80 zsidó érkezett Görögországból.

 

138,000-141,000

                      3000 ember a különféle árja-szállításokból.

 

142,000-145,000

                      1943. szeptember elején 3000 zsidó érkezett lengyel munka táborokból és orosz hadifoglyokból.

 

148,000-152,000

                      Az 1943. szeptember 7-ét követő héten a zsidók családi szállításai érkeztek a THERESIENSTADT-ból. Nagyon kivételes státuszt élveztek, ami számunkra érthetetlen volt. A családokat nem választották szét, és egyikük sem részesült szokásos és "normál" gázkezelésben. A fejüket még nem is borotválták, képesek voltak megtartani poggyászukat, és a tábor külön részében helyezték el őket, férfiak, nők és gyermekek együtt.

 

A férfiakat nem kényszerítették munkára, és Fredy HIRSCH irányítása alatt iskolát létesítettek a gyermekek számára (Makabi, Prága). Megengedték nekik, hogy szabadon feleljenek meg. A legrosszabb helyzetben a bántalmazás volt a „tábor legidősebb”, egy bizonyos hivatásos bűnöző, Arno BOHM, a 8. számú fogoly nevében. Megdöbbentésünk megnőtt, amikor megtudtuk a hivatalos indikációt erre a különleges bánásmódra : "SB" - a cseh zsidók transzportja hat hónapos karantén alatt.

 

Az SS-őrök új érkezőket irányítanak a rámpán Birkenauban

Nagyon jól tudtuk, hogy mit jelent az "SB" ("Sonderbehandlung"), de nem tudtuk megérteni a hosszú hat hónapos karantén időtartamát és az általánosságban odafigyelő bánásmódot, amelyet ez a csoport kapott. A leghosszabb karanténperiódus, amelyre eddig tanúi voltunk, csak három hét volt. A hat hónapos időszak vége felé azonban meggyőződöttünk arról, hogy ezeknek a zsidóknak a sorsa megegyezik a többiek többségének, a gázkamra sorsával.

 

Megpróbáltunk kapcsolatba lépni a csoport vezetõjével és elmagyarázni a sorsukat és azt, mire számíthatnak. Néhányan kijelentették (különösen Fredy HIRSCH, akinek látszólag élvezi társainak teljes bizalmát), hogy ha félelmeink formálódnak, ellenállást fognak szervezni.

 

Így néhányuk remélte, hogy általános lázadást kezdeményez a táborban. 1944. március 6-án hallottuk, hogy a krematóriumok készültek a cseh zsidók fogadására.

 

Siettem, hogy értesítem Fredy HIRSCH-t, és arra buzdítottam, hogy tegyen azonnali intézkedéseket, mivel ezeknek nem volt vesztenivalója. Azt válaszolta, hogy elismeri a kötelességét. Az esti estig újra eljuttam a cseh táborba, ahol megtudtam, hogy Fredy HIRSCH haldoklik; megmérgezte magát luminollal.

 

Másnap, 1944. március 7-én, eszméletlen módon elhozták a 3 791 elvtársával együtt, akik 1943. szeptember 7-én teherautókkal érkeztek BIRKENAU-ba a krematóriumba, és átgázolták. A fiatalok énekelve haltak halálra, de nagy csalódásunkért senki nem lázadt. Körülbelül 500 idős ember halt meg a karantén során. E zsidók közül mindössze 11 iker maradt életben. Különböző orvosi teszteknek vetik alá őket az AUSCHWITZ-n, és amikor elhagytuk a BIRKENAU-t, még mindig életben voltak.

 

A gázosították között volt a FERST Rozsi, a SERED-ből. Egy hete a gázképzés előtt, azaz 1944. március 1-jén a táborban lévő cseh csoport minden tagját felkérték, hogy tájékoztassa rokonai jólétéről. A leveleket 1944. március 23-25-ig kellett keltezni, és élelmiszer-csomagok kérésére kérték őket.

 

153,000-154,000

                       1000 lengyel árja a Pawiak börtönből.

 

153,000-159,000

                       Októberben és novemberben 1943.4000 személy különféle börtönökből és kisebb zsidók szállításából a BENZBURG-ból és környékéből, akiket elűztek rejtekhelyükről; a MINSK és a VITEBESK régiókból védett őrizetben lévő oroszok egy csoportja is. Megérkezett még néhány orosz hadifogly és, amint azt állítottuk, a szokásos módon 1 és 12 000 közötti számot kaptak.

 

160,000-165,000

                       1943 decemberében 5000 férfi holland, francia, belga szállítmányokból származott, és először olasz zsidók származtak a FIUME, a TRIESTE és a ROME részéről. Ezek közül legalább 30 000-t azonnal gázosítottak. Ezeknek a zsidóknak a halálozása nagyon magas volt, és emellett a "szelekciós" rendszer továbbra is minden rangot elbontott. Az egész eljárás élessége 1944. január 10. és 24. között érte el tetőpontját, amikor még a fiatalokat és az egészséges embereket is, függetlenül a szakmától vagy a munkavégzés besorolásától - az orvosok kivételével - könyörtelenül "választották".

 

Schwarzhuber

Minden egyes foglyot felhívtak, szigorú ellenőrzést alakítottak ki, hogy mindenki jelen legyen, és a "kiválasztás" ugyanazon tábor orvosának (a berlini rendőrségi elnök fia vagy unokaöccse) és a BIRKENAU parancsnoka felügyelete alatt zajlott. , SS "Untersturmfurhrer" SCHWARZHUBER. Időközben az "infirmary" átkerült a "7. blokkból" a tábor külön szakaszába, ahol a körülmények elviselhetővé váltak. A fogvatartottakat mindazonáltal az utolsó ember felé gázosították. Ezen a csoporton kívül ez az általános akció körülbelül 2500 férfinak és több mint 6000 nőnek fizeti életét.

 

165,000-168,000

                      1943. december 20-án újabb 3000 zsidó csoport érkezett a THERESIENSTADT-ból. A konvojat ugyanabba a kategóriába sorolták, mint amelyet a szeptember 7-én táborba értek, azaz "SB" transzportra, a cseh zsidók hat hónapos karantén alatt. Érkezéskor férfiak, nők és gyermekek mind csatlakoztak a szeptemberi csoporthoz. Ugyanazokat a kiváltságokat élvezték, mint elődeik. Huszonnégy órával az első csoport gázképzése előtt a legutóbbi érkezéseket elkülönítették a többi résztől, és a tábor másik részébe helyezték, ahol még ma vannak. Karanténjuk 1944. június 20-án ér véget.

 

169,000-170,000

                      1000 ember kis csoportokban, zsidók, lengyelek, néhány orosz és néhány jugoszláv.

 

170,000-171,000

                      1000 lengyel, orosz és még néhány jugoszláv.

 

171,000-174,000

                      Február végén és március elején 3000 zsidó Hollandiából, Belgiumból és először régóta honos francia zsidókból (nem honosítva) a VICHY-ból Franciaországban. Ennek a szállításnak a nagy részét azonnal megérkezték a gázellátáshoz.

 

Március közepén érkeztek kis csoportok a BENZBURGER és a SOSNOWITZER zsidókhoz, akiket elrejtőztek. Egyikük azt mondta, hogy sok lengyel zsidó áthalad Szlovákiába és onnan Magyarországra, és hogy a szlovák zsidók segítettek nekik átmenetileg.

 

A THERESIENSTADT szállításának gázosítása után 1944. március 15-ig nem érkeztek további érkezések. A tábor tényleges ereje gyorsan csökkent, és a később beérkező szállítás férfiait, különösen a holland zsidókat irányították a táborba. Amikor elindultunk 1944. április 7-én, hallottuk, hogy nagy görög zsidók köteléke várható.

 

 

Folytatás a  [III. Részben]
 

 

 

 

 


Egyéb táborok


 

A náci kulcsfontosságú személyiségek

a táborrendszer

§         Arthur Greiser

§         Arthur nebe

§         Josef Mengele

§         Rudolf Höss

§         Theodor Eicke

munkaügyi és

Megsemmisítő táborok

 

  Auschwitz / Birkenau

§         Történelmi idővonal

§         Az alapok

§         Parancslánc

§         A Gázkamra s

§         Wilhelm Boger

§         Oswald Kaduk

§         Robert Mulka

§         Lips széles kivonat

§         Auschwitzi protokoll A Vrba-Wetzler jelentés

§         Auschwitz emlékezett rá

§         A halál márciusa

§         Időszakos fotók

§         Modern fotók

§         Auschwitz mai galéria 2

§         Kremer naplója

  Chelmnóban

§         Chelmno halál tábor

§         Dokumentumok

§         Személyzeti lista

§         Modern képek

§         Időszakos képek

§         A Chelmno naplója

  Chelmnóban

§         Chelmno halál tábor

§         Dokumentumok

§         Személyzeti lista

§         Modern képek

§         Időszakos képek

§         A Chelmno naplója

  Dorohucza

  Janowska

  Jasenovac

§         Jasenovac tábor

§         Jasenovac Galéria

  Klooga

§         Képek a Klooga-ról

  Majdanek

§         Majdanek tábor

§         Mindennapi élet

§         Lublini repülőtér

§         Betakarítási fesztivál

§         Majdanek Galéria

  Płaszów

§         A plaszói tábor

§         Amon Goth

§         Joseph Bau

§         Bau utazása a múltban

§         Időszakos fotók

§         Modern fotók

A munka táborok

  Gesiowka KL Warsaw

  Poniatowa 

  Sabba nélkül

 

  pázsit

§         Táborpázsit

§         Dokumentumok és képek

§         kihallgatások

§         Malagon

§         Staf gyep f

  Zabikowo (Poznan)

 

 

  koncentráció

  Camps

§         Bergen Belsen 

§         Bükk erdő

§         Dachau

§         Dora / Nordhausen

§         Flossenburg

§         Bruttó rózsák

§         Mauthausen

§         Natzweiler

§         Megállíthatott volna

§         Ravens híd

§         Sachsenhausen

§         Stuthoff

§         Thersienstad t

               A show tábor

               Dokumentumok

               Szállítás Record s

 

  Tranzit táborok

§         Westerborkban

§         Vught

Kezdőlap -  Holokauszt előjátéka   - Eutanázia -  Einsatzgruppen  - Aktion Reinhard - Ghetók - Lázadás és ellenállás   


 Egyéb táborok -  Holokauszt-gazdaságtan -   A német megszállás  -  Túlélő történetek   - Próbák   - Képgaléria  - AZ függelék

 

 

Az Auschwitzi Jegyzőkönyv

A Vrba-Wetzler jelentés 

 

[Átírva az amerikai Igazságügyi Minisztérium és a Háborús Menekültügyi Igazgatóság levéltárának eredeti OSI jelentéséből ]

(Fotók hozzáadva a szöveg javításához)

 

... III. Rész


 

A karanténtábor 2b. Részének nézete

A BIRKENAU tábor három épületből áll. Jelenleg csak az I. és a II. Szakaszt őrzik az őrállomások belső lánca, míg a III. Szakasz még építés alatt áll és lakatlan.

 

A táborból való távozásakor (1944 április elején) a következő kategóriájú foglyok voltak BIRKENAU-ban:
 

I. SZAKASZ (Női koncentrációs tábor)

 

                      Szláv. Zsidók Egyéb zsidók árjaiak

1a és 1b app.300 alkalmazás. 7000 kb.6, OOO

 

Megjegyzések :

A 300 szlovák zsidó lány mellett kb. 100 alkalmazott dolgozik az AUSCHWITZ adminisztrációs épületében

 

II. SZAKASZ (Férfi koncentrációs tábor)

 

                       Szláv. Zsidók Egyéb zsidók árjaiak

2a karanténtábor  2. alkalmazás, kb.800

 

Megjegyzések :

A két szlovák zsidó közül az egyik Dr. Andreas MULLER a Podolinec-ből (Block Eldest).

 

                                                     Szláv. Zsidók Egyéb zsidók árjaiak

2b zsidók a THERESIENSTADT-től - kb. 3500 hat hónapos karantén mellett.

 

2c - jelenleg lakatlan.             

 

A 2.d "Stammlager" 58 alkalmazás 4000 alkalmazás 6000 

 

A Gypsy Camp - app 4500 Ez emlékeztet mintegy 16 000 cigányra. Nem használják munkára, és gyorsan elpusztulnak.

 

No. 36,832 Walter SPITZER, a NEMSOVA legidősebb blokkja, BIRKENAU-ból jött a LUBLIN-ba.


29.867 számú Jozef NEUMANN, (a holttest legfontosabb tagja) a SNINA-tól.


44 989 számú Josef ZELMANOVIC, a "személyzet" a SNINA-tól. - Cham KATZ, a "személyzet" a SNINA-tól.


33 049 számú Ludwig SOLMANN, a KESMAREK "tisztviselője".

 

Nem. 32.407 Ludwig EISENSTADTER, a tetováló a KREMPACHY-től.

 

Kilátás a "Családi táborra", ahol a Theresienstadt zsidóit tartották

A BIRKENAU táborának belső adminisztrációját kifejezetten kiválasztott foglyok irányítják. A "blokkok" nem a nemzetiség szerint, hanem a munka kategóriák szerint laktak. Mindegyik blokkot öt személyzet felügyeli, azaz egy blokk legidősebb, blokk rögzítő, férfi ápoló és két kísérő.

 

A blokk legidősebb

 

Karospántot visel a blokk számával, és az ottani rendért felel. Hatalma van az élet és a halál felett. 1944 februárjáig a blokk legidősebbek közel 50% -a zsidó volt, de ezt a BERLIN parancsával megállították. Mindketten lemondtak, kivéve három zsidót, akik ennek a rendnek ellenére képesek voltak megtartani posztjukat.

 

A blokk felvevő

 

Ő a blokk eldere jobboldali, minden irodai munkát végez az indexkártyákkal és nyilvántartásokkal. Munkája nagy felelősséggel tartozik, és fájdalmas pontossággal kell vezetnie a főkönyveket, mivel az indexkártyák csak a foglyok számát, nem pedig a nevét mutatják; a hibák végzetesek. Például, ha a rögzítő tévesen halált észlel, és ez gyakran szokatlanul magas halálozás esetén fordul elő, akkor az eltérést egyszerűen kiegyenlítik a megfelelő szám hordozójának megölése. Javítások nem fogadhatók el. A blokkfelvevő olyan kulcsfontosságú helyet foglal el, amelyet gyakran visszaélnek.

 

Ápolási és „szobai” feladatok

 

Ezek közé tartozik a laktanyák belsejének tiszta tartása és kisebb kézi munkák elvégzése a blokkban és annak környékén. Természetesen nem kérdéses, hogy valóban gondozzuk a betegeket. A tábor vezetője az egész tábort felügyelte; ő is fogoly. Ezt a posztot jelenleg a következők töltik be:

 

Franz DANISCH, 11182 sz. Politikai fogoly, KONIG-SHUTTE-ból, a Felső-Sziléziából. Az egész tábor vitathatatlan mestere, és hatalmában áll kinevezni vagy elbocsátani a legidősebb és a blokkfelvevőket, feladatokat átadni stb.

 

Rudolf Vrba vázlata Auschwitz - Birkenau táborról és a környező kerületekről

Ezenkívül van egy "fő felvevő", akinek a helyzete kétségtelenül az egyik legerősebb a táborban. Közvetlenül kapcsolatba lép a tábor központjával, kapja megrendeléseiket és jelentést tesz minden ügyről. Az összes táboríró közvetlenül alárendelte őt, és minden jelentést el kell juttatnia neki. A BIRKENAU fő felvevője;

 

Kasimir GORK, 31 029 számú, egy pólus a WARSAW-ból, egykori banktisztikus. A blokkok legfelsõbb irányítása hat-nyolc „blokkvezetõ”, az összes SS ember kezében van. Minden este névjegyhívást tartanak, amelynek eredményét közlik:

 

A táborvezető, SCHWARZHUBER "Untersturmfurhrer", a tirolból. Ez az egyén alkoholista és szadista. Felette fekszik a táborparancsnok, aki az AUSCHWITZ-t is irányítja, ahol van egy második alárendelt táborvezetõ is. A táborparancsnok neve: Höss.

 

A munkacsoport vagy csoport vezetőjét Capo-nak hívják. A munka során a "Capo" teljes felelõsséget él a foglyok csoportja felett, és nem ritkán az egyik "Capo" megöli az õ alatt dolgozó embert. -in-főnök.”

 

Eleinte sok zsidó "kapos" volt, de a BERLIN parancsai tiltották őket. A munka feletti ellenőrzést a német szakemberek végzik.

 

II. Majdanek

 

1942. június 14-én elhagytuk a NOVAKY-t, elhaladtunk ZILINA-tól és este 5-kor megérkeztünk ZWARDON-ba. Minket összegyűjtöttünk, megszámoltak és SS-férfiak vették át a konvojt. Az egyik őr meglepte, hogy víz nélkül utaztunk azáltal, hogy kiabáltunk:

 

"Azok a szlovák barbárok, ne adj nekik vizet!"

 

Az utazás folytatódott, és két nappal később elértük a LUBLIN-ot. Itt a következő parancsot adták ki:

 

Majdanekbe érkező szovjet foglyok

"A 15 és 50 év közötti munkavállalók számára el kell hagyni az autót. Gyerekek és idős emberek maradnak." Kihúztunk a kocsiból és rájöttünk, hogy az állomást litvánok veszik körül SS-egyenruhában, mindegyik automatikus pisztollyal fegyveres. A gyerekeket és idős embereket tartalmazó kocsikat azonnal bezárták és a vonat továbbhaladt. Nem tudjuk, hová mentek, és mi történt velük

.

A parancsnokságban lévő SS csapatok vezetõje tájékoztatták minket, hogy hosszú utat tettünk elõttünk, de bárki, aki a táskát akarta magával vinni, megteheti. Azok, akik inkább teherautóra helyezték, minden bizonnyal később megkapják. Tehát néhányan húztunk a poggyászunk mentén, míg mások a teherautóra rakodták.

 

A város mögött egy "Bekleindungswerke" nevű ruhaüzem állt. Az udvaron, déli étkezésre várva, mintegy 1000 piszkos, csíkos ruházatban fogva tartott rabot, nyilvánvalóan zsidókat, sorakoztak felük, és a látásuk sem volt túl biztató. Egy kis dombra érkezve hirtelen megpillantottuk a MAJDANEK hatalmas laktanya táborát, amelyet egy 3 méter magas szögesdrótkerítés vesz körül.

 

Nem hamarosan átmentünk a bejárati kapun, amikor találkoztam egy foglyal, aki figyelmeztette, hogy minden személyes vagyont el fogunk vinni. Körülöttünk szomorú állapotban álltak a szlovák zsidók, fejüket borotválták, piszkos börtönruhában és fa rongyokban vagy egyszerűen mezítlábban, sokuknak duzzadt lába volt.

 

Ételeket kértek minket, és adtunk nekik, amit megmenthetnénk, nagyon jól tudva, hogy mindent el fognak foglalni. Ezután elvittünk a raktárba, ahol mindent el kellett hagynunk, amit birtokoltunk. Kettős időben bekerítettünk egy másik barakkba, ahol le kell vetnünk, borotváltuk és zuhanyoztak. Ezt követően elítélt ruhák, fa klumpa és sapka került kiállításra.

 

Engem a "NO.2. Munkaszakaszhoz" neveztek, mivel az egész tábort három ilyen szakaszra osztották, drótkerítéssel elválasztva. A NO.2 szekciót számos szlovák és cseh zsidó foglalta el. Két teljes napig megtanítottuk, hogyan kell leszerelni és felhelyezni a kupakot, amikor egy németnel találkoztunk. Aztán a szakadó esőben órákig gyakoroltuk a névjegyhívást.

 

A barakk szálláshelyek enyhén szólva nagyon eredetiek voltak. Három hosszú asztalot (majdnem olyan hosszú, mint maga a barakk) helyeztek az egyik a másikra. Ezek a "bunkereket" tartalmazták (ebből 4 emelet, azaz a földszint és a három asztal). Egy kis átjárót tartottak nyitva a falak mentén.

 

Étkezésünk egy elég vastag "levesből" állt kora reggel, amelyet kézzel kellett enni. Ugyanazt a levest kaptunk ebédkor. Az esti étkezés egy „tea” elnevezésű főttből, 300 gramm rossz kenyérből és körülbelül 20–30 gramm lekvárból vagy a legrosszabb minőségű műzsírból állt.

Nagy jelentőséget tulajdonítottak a „tábor dal” megtanulásának első napjainak. Órákig álltunk énekelni:

 

Az egész Európából zsidók jöttünk Lublinba

Sok munkát kell tennie, és ez a kezdet. 

Ennek a kötelességnek a kezelése Felejtsd el a múltot, mert kötelességének teljesítése Van közösség.  

Ezért éljen erőteljesen

Hagyja, hogy mindenki játssza a szerepét 

Együtt dolgozni akarunk

Ugyanazon ütemben és ritmusban. 

Nem mindenki fogja megérteni, miért állunk itt sorban. Ezeket hamarosan kényszerítjük, hogy megértsük annak jelentését. 

A modern időknek mindannyian tanítaniuk kell minket

Hogy működni kell

És csak a munkához tartozunk. 

Ezért dolgozzon erőteljesen. Hagyja, hogy mindenki játssza a szerepét, együtt akarunk dolgozni

Ugyanazon ütemben és ritmusban. 

(Ez a dal szó szerinti fordítása).

 

    Az 1. szekciót a szlovák zsidók foglalják el

    A 2. szekciót szlovák és cseh zsidók foglalják el

    A 3. szekciót a partizánok foglalják el

    A 4. és 5. munkaosztályt az 1. és 2. szakasz zsidói építették

 

A Birkenau gázkamrák német tervezete

A III. Szakasz partizánjait anélkül bezárták a laktanyájukba, hogy nem kellett dolgozniuk, és élelmüket úgy dobták rájuk, mintha kutyák lennének. Nagyon sokan haltak meg túlzsúfolt laktanyájukban, és a legkisebb kifogás miatt az őrök lőtték le őket, akik nem merték túl közel merészkedni.

 

A "capo-k" Reich németek és csehek voltak; míg a németek brutálisak voltak, a csehek segítették, ahol csak tudtak. A tábor legidősebbje a SERED-ből származó cigány volt, GALBAVY néven.


Adjutantja, a SERED Zsidó MITTLER nevû zsidója minden bizonnyal a brutális cselekedetei miatt tartozik hozzá. Teljes mértékben kihasználta a rá adott hatalmat, hogy megkínozza azokat a zsidókat, akiknek már volt is teljes nehézségeik. Az esti névjegyzék brutálisabb bánásmódot hozott minket az SS emberektől, és órákig kellett a szabadban állniuk egy nehéz nap után, és énekelni a "tábor dalt".

 

Egy zsidó zenekar vezetőjét egy barakk tetejéből kényszerítették fellépésre. Ez volt az alkalom, hogy az SS férfiak sokkal vidámabbak voltak. Ezen "koncertpartik" alatt az SS-őrök nagyon nagylelkűek voltak fújással és fizikai büntetéssel. Egy tragikus végét a SERED-től származó Rabbi rabszentje szenvedte, akinek vérzőképessége szenved, és néhány perccel későn érkezett be a szerephíváshoz. A csoportvezetõ elõször megragadta és bemerítette a fejét az egyik latrinebe, majd hideg vizet öntött rá, ráhúzta a revolverét és lelőtte.

 

A krematórium az I. és a II. Munkaszakasz között helyezkedett el, és az összes testet ott égették. A munkacsoportonkénti 6000–8000 férfi tényleges erővel a halálozás napi 30 volt. Ez a szám később ötször és hatszorosára nőtt. Más esetekben 10-20 fogvatartottat vitték ki a betegszobából, vitték a krematóriumba és égették, miután meghalták olyan módon, amelyet nem tudtam megtudni. Ezt a krematóriumot elektromosan fűtötték és a kísérők oroszok voltak.

 

A rossz ételek és az elfogadhatatlan életkörülmények miatt nőnek a betegségek. Súlyos gyomorproblémák és látszólag gyógyíthatatlan lábbetegségek terjedtek az egész táborban. Az áldozatok lába olyan mértékben duzzadt, hogy nem tudtak járni. Egyre több beteget nem vittek a krematóriumba, és amikor 1942. június 26-án az így kezelt szám 70-re emelkedett, úgy döntöttem, hogy megragadtam egy lehetőséget, amelyet felkínáltam, és átutalást kértem az AUSCHWITZ-be.

 

Az egyik Auschwitz HQ épület Osweicimben

1942. június 27-én eldobtam a fogoly ruháimat, és polgári ruházatban utaztam az AUSCHWITZ-be. 48 órás utazás után, amelynek során élelmiszer- vagy víz nélküli tehergépkocsikban együtt dolgoztunk, félig halottan érkeztünk a III. AUSCHWITZ-ba. A bejáratnál a hatalmas plakát, a „Munka hozza a szabadságot” üdvözölt minket. Mivel az udvar tiszta és gondozott volt, és a téglaépületek jó benyomást kelttek a LUBLIN piszkos és primitív laktanyája után, azt gondoltuk, hogy a változás a legjobb.

 

Egy pincébe vittünk, teát és kenyeret kaptunk. Másnap másnap polgári ruháinkat elvitték, fejünket borotválták, és számunkat a szokásos módon az alkarunkon tetoválták. út. Végül kiállítottuk a fogvatartott ruhák sorozatát, hasonlóan azokhoz, amelyeket a LUBLIN-ban viseltek, és "politikai foglyoknak" vettük fel az AUSCHWITZ koncentrációs táborba.

 

Kihúztak minket a "17. blokkba", és aludtunk a padlón. Egy szomszédos épületsorban, amelyet egy magas fal választ el tőlünk, a szlovákiai zsidó lányokat, akiket 1942 márciusában és áprilisában hozták oda, elhelyezték. A hatalmas "BUNA" üzemben dolgoztunk, amelybe minden reggel kb

Délben az étel burgonya- vagy fehérrépa-levesből állt, este pedig kenyeret kaptunk. A munka során szörnyen rosszul bántak velünk. Mivel a munkahelyünk az őrző állomások nagy láncán kívül helyezkedett el, és 10 x 10 méteres kisméretű részekre osztották, mindegyiket egy SS ember őrizte. Bárki, aki munkaidőben ezen a téren kívül lépett be, rögtön figyelmeztetés nélkül lőtték le, "figyelmeztetés" miatt. menekülni." Gyakran előfordult, hogy egy SS ember tiszta gondolatból elrendelte egy foglyot, hogy töltsön le egy adott tárgyat a téren kívül. Ha követte a parancsot, lelőtték, mert elhagyta a kijelölt helyét.

 

A Buna-Werke létesítmény

A munka és a munka közötti utat eleven katonai ügetéssel kellett lefedni; bárkit, aki a sorból esik ki, lőtték. Érkezésem során körülbelül 3000 ember, akik közül 2000 szlovák zsidó volt, dolgozott ezen a munkavégzésen. Nagyon kevés tudta elviselni a törzset, és bár a menekülés reménytelennek tűnt, minden nap próbálkoztak. Az eredmény hetente több lefagyás volt.

 

Néhány hetes fájdalmas munka után a "BUNA" üzemben szörnyű tífuszjárvány tört ki. A gyengébb foglyok több százan haltak meg. Azonnali karantént rendelték el, és a "BUNA" -nál megállt a munka. Az még életben lévőket 1942 július végén küldték a kavicsbányába, de a munka még mindig erősebb volt. Olyan gyengeségben voltunk, hogy még azért sem, hogy megpróbáljunk mindent megtenni, nem tudtuk kielégíteni a felügyelőket. Legtöbbünk duzzadt lába lett. Mivel képtelenek vagyunk elvégezni a nekünk megkövetelt nehéz munkát, csapatunkat azzal vádolták, hogy lusta és rendetlenség volt. Nem sokkal azután, hogy egy orvosi bizottság mindannyiunkat megvizsgálta; a munkájukat nagyon alaposan elvégezték.

 

A duzzadt lábakkal vagy különösen gyenge személyeket elválasztottuk a többitől. Noha nagy fájdalommal szenvedett, ellenőriztem magam és felálltam egyenesen a bizottság előtt, 200-at találtak alkalmatlannak, és azonnal elküldték a BIRKENAU-ba, és elbocsátották. Ezt követően részletesen dolgoztam az DAW-n (Deutsche Aufrustungswerke), ahol síléceket kellett festenie.

 

Az előírt minimális festés minden nap 120 volt. Bárki, aki nem tudta festeni, este alaposan megbuktatta. Nagyon kemény munkát jelentett a büntetés elkerülése érdekében. Egy másik csoportot alkalmaztak kézi gránátok készítéséhez. Egyszerre 15 000 volt elkészítve, de kiderült, hogy néhány centiméter túl kicsi. Büntetésként több zsidót lőtték le szabotázsért.

 

Valahol 1942 augusztus közepén minden szlovákiai zsidó lányt, akik a házunk mellett, a fal másik oldalán éltek, áthelyezték BIRKENAU-ba. Lehetőségem volt beszélni velük, és láttam, mennyire gyengék és félig éheztek. Öltözött öreg orosz egyenruhába és fából készült klumpakon viseltek. A fejüket tisztították le. Ugyanezen a napon ismét szigorú vizsgálatot kellett elvégeznünk, és a tífusz gyanújait kivittük a nyírfa területére.

 

A maradékot újra borotválták, fürdötték, új ruhát adtak ki, és végül a barakkokba rakják, amelyeket a lányok éppen elhagytak. Véletlenszerűen megtanultam, hogy van egy nyílás a "tisztítócsoportban", és átadtam jelentkezésem. Részletesen foglalkoztam ezzel a feladattal. Ez a csapat körülbelül száz zsidó foglyból állt. 

A "kanadai" foglyok meggyilkolták a zsidók holmiját

A tábor távoli sarkába küldték minket, elvtársainktól távol. Itt találtak hatalmas házakat, hátizsákokkal, bőröndökkel és egyéb poggyászokkal. Minden poggyászdarabot ki kellett nyitnunk. és válogassa a tartalmat nagyméretű, különösen az egyes árucsoportokra elkészített, például fésűk, tükrök, cukor, konzerv csokoládé, gyógyszerek stb. számára. Az eseteket ezután elmentették. Az alsóneműk, ingek és mindenféle ruházat egy speciális barakkba ment, ahol zsidó lányok válogatták össze és csomagolták őket.

 

A régi és elhasználódott ruhákat a MEMEL "TEXTILE FACTORY" -nak címezték, míg a felhasználható ruházatot a BERLIN-ben található gyűjtőközpontba küldték. Aranyat, pénzt, bankjegyeket és drágaköveket át kellett adni a politikai szekciónak. Ezen tárgyak közül sokot az SS őrök vagy foglyok loptak el.

 

Ennek a csapatnak a parancsnoka egy brutális és gonosz személy, aki gyakran megüt a nőket. SS "Scharfurhrer" WYKLEFF. A lányok, akik a BIRKENAU-ból jöttek munkájukba, minden nap leírják nekünk az ott uralkodó szörnyű körülményeket. Megverték és brutalizálták őket, és mortalitásuk sokkal magasabb volt, mint a férfiak körében. Hetente kétszer "válogatásokra" került sor, és minden nap új lányok cserélték azokat, akik eltűntek.

 

Egy éjszakai műszakban először szemtanúja voltam a bejövő kötelékek kezelésének. A szállítás, amelyet láttam, lengyel zsidókat tartalmazott. Napok óta nem kaptak vizet, és amikor a tehergépkocsik ajtaja nyitva volt, felszólítottuk, hogy hangos kiáltásokkal üldözzék őket. Teljes mértékben kimerültek és körülbelül száz ember halt meg az út során. Az élõk öt sorban voltak felsorolva. A mi feladatunk az volt, hogy eltávolítsuk az autókból a holtak, haldoklókat és a poggyászot. A halottakat, beleértve azokat, akik nem tudtak állni a lábán, egy halomba rakották.

 

A poggyászot és a csomagokat összegyűjtötték és egymásra rakták. Ezután a vasúti kocsikat alaposan meg kellett tisztítani, hogy félelmetes rakományuk ne maradjon hátra. A politikai osztály egyik bizottsága folytatta a férfiak körülbelül 10% -ának és a nők 5% -ának "kiválasztását", és átvette őket a táborokba.

 

A maradékot teherautókba rakodták, a BIRKENAU-ba küldték és gázosították, míg a halottakat és haldoklókat közvetlenül a kemencébe vitték. Gyakran előfordult, hogy a gyerekeket a halottakkal együtt életben dobták a teherautókba. A csomagokat és a poggyászokat a raktárakba vitték, és az előzőekben leírt módon rendezték.

 

1942 júliusától szeptemberig tífuszjárvány támadt az AUSCHWITZ-ben, különösen a BIRKENAU női táborában. A betegek egyike sem kapott orvosi segítséget, és a járvány első szakaszában nagyon sokan fenolos injekcióval elpusztultak, később mások nagykereskedelemben gázosították el őket.

 

Halott zsidó nők holttestei a Block11-ben

Körülbelül 15 000 - 20 000, főleg zsidók halt meg e két hónap alatt. A leánytáborok szenvedtek leginkább, mivel nem voltak felszerelve szaniterekkel, és a szegény nyomornegyedeket tetvek borították. Minden héten nagy "válogatások" zajlottak, és a lányok tíz alkalommal jelen voltak meztelenül a "kiválasztási bizottságban", függetlenül az időjárási körülményektől.

 

Halálos félelemben várták, hogy megválasztják-e őket, vagy újabb kegyelmet kapnak-e. Az öngyilkosságok gyakran fordultak elő, és főként azért, hogy magukat a belső kerítés magas feszültségű vezetékeire dobták. Ez folytatódott addig, amíg az eredeti szám 5 százalékára csökkentek.

 

Most ezekből a lányokból csak 400 van hátra, és többségük képes volt valamiféle irodai posztot szerezni a női táborban. Körülbelül 100 lány áll munkát az AUSCHWITZ személyzeti épületében, ahol elvégzik a két tábor igazgatásával kapcsolatos összes irodai munkát. Nyelvismeretüknek köszönhetően tolmácsként is használják őket.

 

Mások a főkonyhában és a mosodában dolgoznak. Később ezek a lányok meg tudták elég jól öltözni magukat, mivel lehetősége nyílt arra, hogy befejezzék szekrényeiket, amelyek bizonyos esetekben még selyem harisnyát is tartalmaznak. Általánosságban elmondható, hogy ésszerű helyzetben vannak, sőt engedhetik meg maguknak, hogy hajuk növekedjen. Természetesen ez nem mondható el a női tábor többi zsidó fogva tartásáról. Csak úgy történik, hogy ezek a szlovák zsidó lányok a leghosszabb ideig a táborban vannak. De ha ma élnek bizonyos kiváltságokkal, akkor korábban ijesztő szenvedésen estek át.


Nem kellett sokáig ezt a viszonylag jó munkát végeznem az „elszámolási osztaggal”. Röviddel ezután fegyelmi okokból áthelyezték a BIRKENAU-ba, és másfél év alatt ott maradtam. 1944. április 7-én sikerült elmenekülni társammal.

 


(Átírva Carmelo Lisciotto jelentés OSI fordításából)

 

         

... vissza az [I. részhez] - [II. rész]

 

 

 

 

Widget is loading comments...