Izrael Vietnámja.

Az alagút háború.

Nem először ihletett meg ez a téma. Korábban már írtam róla "Tunnel War Bibi új szerepben?" címmel. A téma aktualitása azóta új elemekkel bővült, ezért foglalkozom újból vele.

A kör négyszögesítése - azaz Irán elpusztítása számottevő izraeli veszteségek nélkül - eleinte oly könnyűnek látszott. A    lelkendezve adta hírül, hogy Dr. Assaf Klar és Dr. Raphael Linker olyan új fegyvert találtak fel, amely a Hamász alagutak alkonyát jelentheti. A rendszer gyakorlatilag már mai is működőképes, de amíg ténylegesen is használni fogják, addig még számos praktikus problémát meg kell oldani. Sőt! A tel avivi egyetemen szintén olyan új érzékelőket fejlesztenek, amelyek a már megépített alagutakat jelzik. Ez olyan érzékeny változásokat is jelez, mint amikor egy ember áthalad egy  alagúton. Ez a rendszer – ötvözve a miénkkel – megoldhatja a Hamász jelentette problémák jelentős részét, mondta Klar. A cikk 2009-ben íródott és ma már tudjuk, az alagutak dolga nem úgy alakult, ahogy Mórickáék elképzelték.

Aztán beszállt a témába egy újabb feltaláló/megtaláló zsidó zseni Paul Bauman - Atlantisz (!) és a Qumran-barlang felfedezője. A jeles úr három rendszerrel dolgozik és kereskedik [BOTDR, ERT és a MASW] amelyek szerinte segithetnének Izraelnek a fránya alagutak felfedezésében. [Bauman úr elismerően nyilatkozott Klar és Linker találmányáról.] A Bauman úrról szóló írás 2014-ben látott napvilágot, de az derül ki belőle, hogy Izrael nem nagyon kapkod a rendszerek után. Ki tudja, miért.

Tény, hogy a Hamász alagút-ipar továbbra is működik. Az alagutak száma és hossza gyorsan növekszik. Növekszik azáltal is, hogy egy - egy alagút Izrael általi "megsemmisítése" nem jelent többet, mint az alagut egy vagy több szakaszának felrobbantását. A megrongált állag helyreállítható és helyre is állítják őket, amint a későbbiekből kiderül.

A cikket illusztráló, zsidó alagút patkányt ábrázoló, kép a lényeget illetően hamis. Izrael ugyanis nem állított fel csatorna patkány alakulatokat, mint annakidején Amerika Vietnámban. Az IDF dicső harcosai előnyben részesítik a felszíni hadműveleteket fegyvertelen palesztinok ellen, különös tekintettel a nőkre és a gyerme kekre. A vietnámi alagútakban harcoló patkányok alighanem gójok voltak. A zsidók már akkor is a hadtápnál és a vezérkarban voltak túlreprezentálva.

Lássuk, hogy - zsidó alagút patkányok híján - hogy alakul az alagút háború.

A Népszava 2014.09.07- írásában [nem túláradó örömmel]
közli, hogy a "Gázai övezetet uraló Hamász megkezdte azoknak a föld alatti járatoknak a helyreállítását, amelyeket az izraeli hadsereg semmi sített meg a július 8-án indított, Erős Szikla kódnevű hadművelet során. Az iszlamista szervezet alig két héttel a harcok beszüntetése után megkezdte előkészületeit a következő ütközetre Izraellel. Újraindult a fegyvercsempészet is az övezet és Egyiptom közti határvonal alatt húzódó, továbbra is működőképes alagutakon keresztül. A Haaretz szerint a Hamász újra megkezdte M75 típusú rakétáinak gyártását is, amelyek "hatóköre Izrael központi régióira is kiterjed." A szélsőséges szervezet rakétagyártó kapacitásának mintegy 40 százaléka maradt meg az ötvennapos izraeli hadjárat ellenére."

Ez azt jelenti, hogy úgyszólván vállról indítható sufni rakétákkal is meg lehetett szórni Izraelt már akkor is. A helyzet azóta romlott, mármint Izrael szempontjából...

A következő képek az alagútépítés néhány "meghitt - békés" pillanatát ábrázolják. [Hány ilyen "munkahely" lehet a Gázai övezetben?]

 

 

 

 

 

 

Bibi Netanjau ekkor még oprimista volt. Ugyancsak a Népszava számol be kardcsörtető nyilatkozatáról [2014.07.31.] "Netanjahu a hadsereg meggyőző eredményeiről beszélt, és azt hangsúlyozta, hogy 'semlegesítettünk több tucat támadó alagutat és eltökélt szándékunk küldetésünk befejezése.' Kifejtette, hogy a föld alatti folyosók felszámolása a Gázai övezet teljes lefegyverzésének csak az első lépése."

Ez a fenyegetőzés se ment simán...

"Miközben az összes izraeli tévécsatorna közvetítette a kormányfő beszédét, amelynek a Gázai övezetből több rakéta sorozatot lőttek Izraelre. Ezért számos alkalommal megszakította Netanjahu beszédét a légiriadók bejelentése, mert az izraeli média adását lehalkítva mindig közli azoknak a településeknek a nevét, ahol éppen sürgősen fedezéket kell keresni."

Szó sincs tehát arról, hogy a Vaskupola rendszer képes lenne Izrael területét megvédeni a sufnirakétákkal szemben is. Dehát a Hamász is fejlődik, nem is beszélve Iránról.

A fejlődést 2018. november 12-i írása érzékelteti. Gázából kilőtt páncéltöró rakéta miatt lángra kapott egy busz Kfar Azaban. A vélt tettes "a Hamász, vagy az Irán által támogatott második legnagyobb gázai terrorista csoport, a Palesztin Iszlám Dzsihád, amely egyre nagyobb hajlandóságot mutat az izraeli csapatokkal való összeütközésre a Hamász ellenkezésének dacára. Valamelyikük megpróbálhatja háborúba sodorni Izraelt egy határ mentén végzett alacsony szintű, de jelentős támadással – pl. egy újabb buszra kilőtt páncéltörő rakétatámadással - vagy egy felfedezet len alagútból [...] indított rajtaütéssel."

A sikeres támadás azt jelenti, hogy a határövezetben bármikor páncéltörő rakétetámadás érheti az izraeli hadsereg egységeit is , amellyel szemben Izrael ugyanúgy védtelen, mint a sufni rakéták rajzásával szemben.

Jobb megoldás híján a gázai lakosság elleni "megtorló csapások" módszeréhez folyamodik, vagyis aszimmetrikus háborút folytat. Az Izraeli Védelmi Erők új vezérkari főnöke, Aviv Kochavi úr nem is rejtette véka alá, hogy a gázai "célpontok meghatározása bővülni fog mind a megtorló csapások, mind az övezetben manőverező földi erők segítése érdekében. Kohavi ezen kívül felszólította a katonaságot, hogy vásároljon további két Vaskupola rakétavédelmi rendszert."

A "megtorló csapás" fogalmat úgy is lehetne érteni, hogy Izrael sebészi pontosságú csapásokat mér katonai létesítményekre. Az Al Aksza televízió semmiképp sem sorolható ebbe a kategóriába. Dehát nem is erről van szó. Izrael a nemzetközi jog által tiltott tömegpusztító fegyvereket vet be a gázai övezet lakossága ellen, ezáltal remélve mérsékelni a Hamász és az Iszlám Dzsihád támadókedvét. Meg egyébként is ez egy nagyon régi és nagyon hosszú (!) nóta. Sajnos kénytelen vagyok a világtörténelem leghosszabb és legsötétebb alagútjának - Izrael történetének - egy rövid szakaszába bevilágítani.

Az úgy volt, hogy Izrael a meghódított Palesztina kicsinyke sarkát a Gázai övezetet a palesztinok kezén hagyta. Zsidóék arra spekuláltak, hogy a megalkuvásra hajlamos Al Fatah, ill. vezetője Jasszer Arafat a zsidó sófárok hangjára fognak táncolni. Ez a feltevés a maga idején elképzelhetőnek látszott.

A baloldali kép is erre utal. Igenám, de a kompromisszum - az oslói egyezmény - miatt a zsidók nem hagyták, hogy miniszterelnökük Jichak Rabin sokáig örüljön Béke Nobeldíjának. Meggyilkolták. Gyilkosa nemzeti hős... A vele parolázó másik Nobeldíjast Jasszer Arafatot később tették el láb alól, suttyomban - méreggel. Az oslói békapaktum ennek folytán befuccsolt. Csak a fegyverek következ hettek.

Ez eddig teljesen rendben volt, megfelelt az izraeli "békepolitikának". A Gázai övezetben azonban valami kiszámíthatatlan és jóvátehetetlen történt. A gázai palesztinok között próféta támadt, a vak és nyomorék Jászin sejk személyében. Ő lett a Hamász vallási vezetője. A szervezet alaptevékenysége kezdetben a szociális gondos kodás volt. Jó sok izraeli pofon után radikalizálódtak. A vak ember kristálytiszta logikája tette be a kaput a hamis békefolyamatoknak. Jászin amondó volt, hogy a történelmi Palesztinát senkinek sem volt joga a zsidóknak odaigérni. A hírhedt Balfour nyilatkozat ra gondolt. No meg arra, hogy Izrael több évtizeden keresztül magasról leszarta az ENSZ valamennyi határozatát, amely arra intette volna, hogy tartsa be Palesztina felosztási tervét, amely egy önálló palesztin és egy önálló zsidó állam létrehozását célozta volna azzal, hogy Jeruzsálem független entitásként nemzetközi igazgatás alatt marad. A zsidó állam felfalta a palesztinok földjét. Kiírtotta, vagy külföldre űzte a palesztinokat. Jeruzsálemet pedig megszállta és a zsidó állam fővárosának minősítette. Jaszin azt mondta, hogy mivel Izraelnek nincsenek jogi határai, Izrael állm elismerése a jogtalan hódítás elismerése lenne. Izrael a maga módján válaszolt.

Először halálosan megfenyegették Jászint. "Majd amikor válaszul azt közölte: a mártíromságot keressük, és nem félünk a haláltól, végeztek vele. Pár nap mulva amikor a vak, nyomorék sejk a hajnali imáról távozóban a gázai Szabra negyed mecsetjének kijáratánál várakozott tolószékében, egy izraeli helikopter három rakétát lőtt ki rá. A robbanások azonnal kioltották a sejk és 3 másik személy - két testőr, valamint egy járókelő életét. a sejk megölésére maga  Ariel Sharon izraeli kormányfő adott parancsot és személyesen felügyelte a légicsapás végrehajtását."
Nem lett belőle szép hulla, az tuti. Mindez 2004-ben történt.

Utólag felmerült azonban egy apró jogi probléma: a gázai demokratikus (!) választások eredménye. A 2005. évi helyhatósági, majd a 2006. január 25-én megrendezett törvényhozói választásokon is a Hamász futott be a Fatahhal szemben. A 2006-os választásokon nagy meglepetésre a 132 parlamenti helyből 76-ot szerzett meg. Mivel egyértelműen megnyerte választásokat megszerezte a kormány alakítás jogát is.

"És itt jött a bökkenő. "A Hamasz ugyanis nem ismeri el Izraelt. Álláspontja szerint egy hivatalos határokkal nem rendelkező állam elismerése egyenlő lenne a megszállás elismerésével. Izrael viszont nem hajlandó a létezését el nem ismerő és az erőszakos (értsd: terrorista) cselekményeket el nem utasító Hamasz-kormánnyal tárgyalni, a Palesztin Hatóságot segélyek révén pénzügyileg életben tartó nemzetközi közösség (elsősorban az Egyesült Államok, illetve Európa országai) pedig nem finaszírozhat terroristának minősített szervezetet."

Tiszta sor, nemde? És mi következett belőle? Izrael hozzálátott a Hamász megpuhításához, a maga módján. Az első említésre méltó esemény "a 2008 december 27-én kezdett Öntött ólom hadművelet volt. Céljául a Hamász Gázai övezetben található feltételezett fegyverraktárainak és egyéb fegyveres infrastruktúrájának – köztük az Egyiptom–Gázai övezet között fúrt több tucat föld alatti alagút – légicsapások módszerével történő megsemmisítését, illetve a rakétatámadások elhárítását és megelőzését tűzték ki. 2009. január 3-án szombaton az izraeli szárazföldi csapatok is megkezdték hadmozdulataikat a számukra kijelölt műveleti cél elérése érdekében. A behatolást szombat éjszaka kezdték meg, hogy kihasználják a villamos áram nélküli kivilágítatlan sötét területek adta harcászati előnyt."

Ezt a hadműveletet Izrael fényes győzelemként reklámozta, jóllehet a hadműveleti célok egyikét sem érték el. Ezért kellett újrázni.

2014 nyarán indult a következő nagy hadműveletet a Protective Edge volt. Ez még látványosabb kudarcnak bizonyult olyannyira, hogy a háború három metélt farkú hőse Joav Galant, Mose Jaalon és Amosz Jadlin tábornokok
hőzöngeni kezdtek. Nekimentek Bibinek is. "Galant kijelentette, hogy a Hamász elleni újabb katonai fellépés a következő kormány időszakában lesz esedékes – méghozzá a legutóbbi hadművelet, a Protective Edge kudarca miatt. Azzal vádolta a kormányt, hogy valójában homokot hintett a nagyközönség szemébe a Gázai helyzettel kapcsolatban. Majd hozzátette: a Protective Edge egy ötven napos hadművelet volt. Amikor parancsnokként szolgál tam az „Öntött ólom” (Cast Lead) hadműveletben, fele ennyi idő alatt értünk el eredményt, holott még nem volt meg a Vaskupola (Iron Dome) rakétavédelmi rendszer sem. Mi a Hamász katonái ellen harcoltunk, nem civilek ellen.”

Galant természetesen hazudik. Az Öntött Ólom Hadművelet disznóságait "az Amnesty International is vizsgálta. Megállapította, hogy izrael indokolatlan pusztítást végzett. Megsértette a hadviselés törvényeit. A pusztítás nagy része önkényes és szándékos volt, és oly módon és körülmények között hajtották végre, amelyek azt jelezték, hogy a módszereket katonai szempontok nem indokolták. Az A.I. arra vonatkozóan nem talált bizonyítékot vizsgálódásai során, hogy a palesztin harcosok szándékosan élő pajzsként használták volna a polgári lakosságot. Azt azonban alá tudta támasztani, hogy az izraeli katonák veszélynek tettek ki civileket, köztük gyerekeket is azzal, hogy nem engedték nekik elhagyni a katonaság által elfoglalt és a későbbiekben harci állásokként használt házakat. A szervezet adatai szerint az izraeli Öntött Ólom hadművelet 1400 palesztin életét oltotta ki, köztük 300 gyerek és több száz ártatlan civil felnőtt halt meg. Ez a mérleg nagyjából megegyezik a Hamász-kormány egészségügyi minisztériuma és a független Palesztin Emberjogi Központ által közzétett számokkal. Az izraeli hadsereg 1166-ra tette a palesztin halálos áldozatok számát, közülük izraeli forrás szerint 295-en voltak civilek."

Ha most felütjük a naptárt azt látjuk, hogy 2006. jan. 25-től a Hamász választási győzelmétől 2019.05.23ig 4866 nap, azaz több mint 13 év telt el. És mi az ábra most. Talán adjuk át a szót a véreskezü Bibinek, aki az  szerint a következőképp látta, ill. jellemezte a harci helyzetet 2018 novemberében.
"A Hezbollah célja a területünkre vezető alagutak ásásával egy olyan széleskörű és alapos erőfeszítés része, amelyet még soha nem láttunk. Galilea részeinek Hezbollah általi elfoglalása konkrét fenyegetés – mondta. Ez egyben része az Irán vezette regionális és globális terrorizmusnak. A művelet folytatódik, amíg el nem érjük a kitűzött célokat, kerüljön bármennyi időbe – mondta Netanjahu. Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Gadi Eisenkot közvetlenül Netanjahu után beszélve közölte, hogy a hadsereg a hadművelet elindítására vonatkozó javaslattal körülbelül egy hónappal ezelőtt járult a biztonsági kabinet elé, amikor megérett rá a helyzet. Eisenkot szerint a kabinet november 7-én hagyta jóvá a műveletet. A vezérkari főnök azt is közölte, hogy az akció várhatóan több hétig is eltarthat, a műveletet az Izraeli Védelmi Erők Északi Parancsnokságának vezetője, Joel Sztrick vezérőrnagy vezeti."

Ha ezeknek a lózungoknak a mögöttes tartalmát nézzük azt látjuk, Izrael még mindig ott topog, ahol a part szakad. Ennek kapcsán felidézem Bibi 2012-es alakítását az ENSZ közgyülésén amikor rajzban is szemléltette mondanivalóját arról, hogy a bili hamarosan felrobban. A "bármennyi időbe" azonban belefér még jónéhány év a gázai lakosság gyilkolászásához.

De kinek dolgozik a "bármennyi idő"?

Irán vígan dúsítja megint az uránt és ha még nem lenne rövidesen lesz atombombája, majd hidrogénbombája. Ezt a fegyverfajtát Irán is talonba teszi, ahogy az atomklub jelenlegi tagjai.

A változás nem ettől várható. A kérdés az, hogy Irán mikorra lesz képes olyan rakétákat gyártani, amelyekkel megbízhatóan le tudja szedni a zsidó és amerikai dögkeselyűket, különös tekintettel az F-35-ösre. Azaz megszünteti Izrael és Amerika abszolút légifölényét.

Az iráni mérnököknek azonban nem csak a zsidókkal és az amerikaiakkal kell megküzdeniük, hanem a világtörténelem alaighanem legaljasabb "szentszövetségével", amelynek harmadik szereplője a zsidó Putyin vezette Oroszország. [Oroszország, amely ölbetett kezekkel nézi, hogy "szövetségesét" Szíriát rommá bombázzák igazi szövetségesei, a legpusztitóbb fegyverfejták gátlástalan felhasználásával.]

Nem képzelődöm. Az  írja a következőket.
Khamenei május iráni elnök kirúgta az iráni légvédelmi rendszer parancsnokát, Farzad Ismaili dandártábornokot, mert eltitkolta előtte, hogy az izraeli F-35 repülőgépek behatoltak Irán légtérébe, magasan Teherán, Karajrak, Isfahan, Shiraz és Bandar Abbas fölött körözve fényképezték Irán légvédelmi rendszerét. Irán légvédelmi rendszere, beleértve az oroszok által szállított SZ-300-as adarokat is, nem fedezte fel a repülőgépek belépését és kilépését. Khamenei, ezt az Oroszország és Izrael közötti együttműködésnek tulajdonítja. Azt gyanítja, hogy az oroszok eladták Izraelnek az [általuk szállított] orosz radar kódját. [Közbevetőleg említem azt a régi kis piszkos históriát, hogy Oroszország a kifizetett SZ-300-as rakétákat nem szállította le Iránnak, amely pereskedni kényszerült. Aztán leszállította...]

Ez a verseny nem csupán haditechnikai vetélkedés. Sorsát befolyásolhatja az is, hogy az orosz nép, ill. a tábornokok meddig tűrik az Oroszország létérdekei elleni politizálást, ezt az orcapirító zsidó tekli - meklit?

2019.05.23

Sz. Gy.

 

 

 

 

  

 

  

 

 

  

 

 

0000