Putyin elnök megítélésében más véleményen vagyok. A Jelcin érában hihetetlen állapotok uralkodtak Oroszországban. Ennek érzékeltetésére idézem Karmazsin Sándor és Varga Ferenc repülő ales.-ek írását, akik 1993-ban Krasznodárban illetve Krusovszkajában voltak MIG-29-es átképzésen.: " Semmi sem változottaz elmúlt 20 év alatt ...az infrastruktúra a növendékkori emlékeinkhez képest is riasztóan leromlott....a bázison víz és élelmiszer hiány volt. Meleg víz csak kedden és pénteken jutott a fszt.-i 40 fős zuhanyozóban. A probléma csupán az volt, hogy nyomás híján 2, max. 3 zuhany működött. Sorban álltunk együtt anyákkal és a gyerekekkel  ( ekkortájt érkezett a bázisra két MIG-29-es ezred a csecsen lázadók fenyegette kaukázusi bázisukról a pilótákkal és családjukkal együtt ) a pilótákkal, hogy valamelyik zuhany alá bejuthassunk. Néhányan - magasabb beosztásúak - használhattuk az un. pk.-i zuhanyzót. Ez egy folyosóról nyíló szűk, lámpa nélküli, nedves és büdös helyiség volt, aminek belátható előterében egy rozsdás zuhanyzó tálca leledzett... csak hideg víz volt reggel 6 -8 között, és estefelé, egy előre prognosztizálhatatlan idősávban."

 

" Az élelmiszer hiány olyan mértékű volt, hogy az orosz kiképző pilóták és családjaik a szó szoros értelmében éheztek... Egy nap repülés után kopogtattak az ajtómon, s meglepetésemre a saját repülő oktatóm lépett be... végül zavartan elmondta, hogy 3 hónapja nem kaptak fizetést, és a kislánya már több hete nem ivott tejet. Kért 200 dollárt, majd egy hónap után újabb 200 dollárt tőlem." (maradéktalanul megadta ) 

Több megbetegedés is történt. A bázison csak orosz felcserek voltak gyógyszer, és műszerek nélkül, így a magyarok által hozott gyógyszerekkel gyógyítottak a műholdas telefon rendszeren keresztül kért magyar katonaorvosok tanácsai alapján.

 

" A kecskemétiek hoztak magukkal egy akkor elég modernnek számító M 25-ös VHS kamkordert. Megkerestem az iskola pk.-át és előadtam neki a - még számomra is reménytelennek tűnő - kérésemet, hogy szeretnék filmezni. Első szóra beleegyezett, így az átképzés alatt mindent és mindenkit felvettem földön és levegőben MIG-29-eseket, SZU-25, és 27-eseket... ami csak volt. "

Ez két évvel a " tovarisi konyec " után!!!

 

Ilyen országot örökölve hogy lehet Putyin szemére hányni, hogy nem akadályozta meg az " arab tavasz " felforgatást, vagy hogy nem védte meg Szíriát a lerombolástól ? Egyébként a NATO egyesített tengeri haderejének cirkáló rakéta támadását látványosan elhárította, és a Fekete tengeren is alapos leckét adott az amerikaiaknak. Kína még csak most válik katonai nagyhatalommá, és az egész nyugati világgal szemben felelőtlenség lett volna felvállalni egy újabb világháborút. Putyin - szerintem - felelősségteljes politikus. Tudatában van, hogy háborúba kezdésben a katonáknak nincs választási lehetőségük. A politikusoknak van. Még nincs itt az ideje.

 

18.10.07

 

O. I.