Bezzeg Érpatak!

            A politika hálójában.

Nem a postaládámban, nem is E-mail postafiókomban, hanem a Kuruc Infon bukkantam véletlenül egy meghí vóra, amely Érpatak nagy napjaira az "országépítő együttélés kétnapos konferenciájára" invitálja a polgármes tereket, jegyzőket, önkormányzati szakembereket, képviselőtestületi tagokat, civil szervezetek tagjait, a sajtó munkatársait és az érdeklődőket. Először azt hittem, hogy Érpatakon mindenki vendég aki a meghívásra megjelenik, de nem, mert a meghívón az áll, hogy "vendégünk Dr. Morvai Krisz tina" (egyes számban). Hát jó. Legyen.

Az "érpataki modellről" sok közlemény jelenik meg mostanában. Magam is kíváncsivá lettem, hogy szuperál ez a modell, ezért május tizedikén ellátogattam Érpatakra. Úgyszólván minden tetszett, amit láttam. Orosz Mihály Zoltán polgármesternek, a jelek szerint, valóban sikerült az "országépítő együttélést" megvalósítania, azaz megregulázta és munkára fogta a cigányokat (...), ami kiemelkedő egyéni teljesítmény.

Mi sem természetesebb, minthogy az "érpataki modellt" önzetlenül közkinccsé igyekszik tenni.

Csakhogy ... Csakhogy nem jó irányba indul. A "polgármester modell" személy re szabott, ámde nem minden polgármester olyan elszánt, kitartó és tisztes séges, mint Orosz Mihály, és nem mindegyiknek van olyan jobb keze, azaz inkább jobb ökle, mint Fekésházi Szabolcs őrnagy a kemény zsaru, aki nem fél a cigányoktól, azok viszont félnek tőle.

De nem ez a fő probléma. A fő probléma az, hogy az "érpataki modell", mint "jobbikos modell" már csak azért sem lesz elfogadtatható, mert a polgármesterek többsége nem jobbikos és ezek nem "érpataki modellt", hanem "jobbikos modellt" látnak az Orosz-féle modellben és politikai előitéleteik, elkötelezettségük, alapján fogják azt megitélni, azaz elutasítani. Május 27-én Orosz tüntetést szerve zett a Szabolcs Szatmár Megyei főügyészség előtt. Erre még meghívott (...). El is mentem. az ott tapasztaltakról még aznap egy levelet írtam, amely így szól.
"Kedves Misi! Mindenekelőtt gratulálok a mai rendezvényhez! Az új műfajt még lehet csiszolni, de kezdetnek megfelelt. A beszéded teljes anyaga felvételre került (kép, hang). Ezt DVD lemezen meg fogod kapni és módodban lesz tovább küldeni, ha nem lesz jobb anyagod. Említetted a polgármesterek élénk érdeklődését az "érpataki példa" iránt, meg azt is, hogy Morvai hozzátok készülődik... A kettő együtt - őszintén szólva - zavar. Csaknem minden polgármestert azonos, vagy hasonló gondok nyomasztanak, de nem mindegyikük független. Ha egy Országos Polgármesteri Szövetségben gondolkozol (miért is ne tennéd), sokan a politikai kötöttségek miatt nem fognak melléd állni, vagy melletted kiállni, pláne ha megérzik rajtad a Jobbik szagát. Illetéktelenűl ugyan, de azt javasolom, indíts egy politikamentes országos kezdeményezést, amelyet a pártok kivülről támogathatnak.Ez a szövetkezés most sürgősségben minden más projektet meg kellene hogy előzzön. A cigánykérdéssel (tematikusan) még el lehet egy két évig bíbelődni, de arra nem lehet várni, hogy a tudományos "felfedezések" cselekvéssé konvertálódjanak.Ennek jogi vonatozásaiban szívesen segítek, de ezt ne vedd ajánlkozásnak! Levelemre válasz nem érkezett. Persze meghívó sem ...

Ehelyett a Jobbik emblematikus személyisége Morvai Krisztina fogja celebrálni az "Országépítő Együttélés" ünnep ségeit. Ezt kifejezetten szerencsétlen megoldásnak tartom, több okból.

A cigánykérdés megoldása alapvető politikai kérdés, de nem pártpolitikai, hanem nemzetpolitikai kérdés. A kettő között óriási a különbség. A pártpolitika a politikusok egyéni érdekeinek szolgálatába állított politika. A pártpolitikus az országgyűlési választások hullámlovasa. Minden gondolata, szava, cselekedete politikai karrierjének építgetése. Egyetlen célja népszerűségének fenntartása. Minden téma, amit innen onnan felkap, és meglovagol ezt a célt szolgálja és nem magát az ügyet.

Morvai Krisztina személyének összekapcsolása az "érpataki modellel" azért különösen szerencsétlen, mert Morvai a karrierpolitikus valóságos archetipusa. Érpataki hakniműsorából videoklipek tucatjai születnek majd. Ő pedig hama rosan túllép a cigánykérdésen és olyan témákat fog felkarolni, amelyek többet hoznak népszerűsége konyhájára.

Őszintén sajnálnám, ha ünneprontó gondolataim beteljesülnének Érpatak ügyén.

2011.06.04

Sz. Gy.

Tisztelt olvasók! A honlap új szolgáltatással bővült. Anonym hozzászólási lehetőséget biztosít. A beírás közvet lenül történik. Regisztráció nem szükséges. A beírt szöveget a program E-mail címemre küldi. Azt módomban áll a cikk alján közzétenni, esetleg észrevételezni. Akik a hozzászólásban mégis feltüntetik nevüket (becenevüket), ill. levélcímüket, egy partnerlistába kerülnek és a továbbiakban megkapják hírleveleimet. Egyetlen kérésem van: szíveskedjenek feltüntetni a cíkk címét (cím-részletét) amihez hozzászólnak!!!

Dátum

Becenév

Hozzászólás

2011.06.07

Belsalti 

Biztosan így lesz, Morvai, aki nem Morvai. Ennyi elég is. A Gárda avatásnál is elég volt annyi, hogy a Hősök terén a szabadkőműves szimbólumok között felavatásra került, nyilvánvaló volt, hogy ezek után atomjaira hullik, csak nézni kellett, mint a moziban a végkifejletet, aztán maradt egy csomó kiábrándult megint. Miért jó ez? Mennyi lecke kell egy dolog megtanulásához?
Mindig hagynak valami olyan nyomot, amiből lehet tudni, hogy halálra lesz ítélve a dolog, akkor meg minek szétforgácsol ni az energiánkat? Én csak egyszer szándékozom útrakelni, de akkor addig haza sem jövök, míg minden rendbe nem lesz téve.

 2011.06.17

Érdeklődő 

Remélem, hogy Dr.Sz.Gy. úr látta az M1-en, 2011.június 17-én, a reggeli műsorban Dr.M.K. "úrasszony" parlamenti riportját az érpataki rendezvénnyel kapcsolatban! Az Ön által írt, rá vonatkozó jelző a TV-ben való megjelenéséhez, a nyilatkozatához képest, csupán dicsérő szavak! Az Ön "jóslatai", vele kapcsolatosan, sajnos bejöttek! 

 2011.07.08

 Irsogáló

Bezzeg Érpatak!
Egy valami világos. Senki nem látja magát, tevékenységét kivülről. Ebből következik, hogy nem hallgat a tanácsokra. Sajnos igy nem marad majd más hátra csak az ügyvéd úr igaza, hogy ő megmondta előre. Szörnyű, hogy mindenkinek igaza van, közben elpusztulunk. Mi lenne, ha a saját igazunk helyett a másét hangoztatnánk. Is. Pl. A saját az, hogy a kisebbség társadalom ellenessége nem elfogadható. Valamint: van cigánykérdés. A kormányzat igaza: a rendfenntartás joga (jelenleg) az állam feladata. Az érintett község lakosságának igaza: az állami szervek nem tesznek eleget kötelességűknek, feladatuknak. A bűnőzők erőből értenek. A Jobbik és M.K. igaza: csak a nagy zajjal előadott követelés hallatszik a parlamentig, kormányig és a még nem érintettekig. Képviselők igaza: a képviselőséggel a parlamenti játékszabályokat is elfogadták. Ha nem, akkor M.K. lesznek. S igy tovább. Szövetségest egy ügynek támadással nem szerezhetünk. Még egy Sz. Gy. is másképp beszél a biróságon, mint a blogjában. Nem? Érpatak polgármestere rosszul itéli meg erejét. A modellje nem követésre, hanem ellentámadásra fogja ingerelni a tehetetlen polgikat. Onnan kell támogatott szerezni, ahol erő van, nem ahol zaj. De igaza is van, zaj nélkül senki se figyel fel egy müködö megoldásra.