Ugrás a folytatásokra!  1.) 2.) 3.) 4.) 5.) 6.)
Ugrás a hozzászólásokra!

 

Aphrodité szigete

Bankrablás Cipruson

Az ókori görögöknek volt fantáziájuk, mi több ihletük ahhoz, hogy csodálatos mondákat költsenek itt meg ott, ahol a hely szelleme megigézte őket. "Aphrodité (a tenger habjaiból kiemelkedő) a szerelem, a szépség és a szexuális gyönyör istennője Petra tou Roumiou-nál lépett partra, amit Aphrodité sziklájának neveztek el. A legenda szerint, mikor kilépett a partra, amerre járt, lába nyomán csodás növények és fák keltek ki a földből." Hála a kapitalizmusnak, a zsidóbérenc szőke tehén szorgoskodása nyomán, az egykori álomsziget a nyomor, a kétségbeesés, a pusztulás földjévé válik.

Ciprus sorsa nem egyedi. A kapitalizmus rőpke néhányszáz év alatt átrajzolta az egész földgolyót. Miért érdekes hát ez a kis földdarab, amelynek tetejét leharapta az oszmán szörnyeteg, amelyet a hintás Erdogan igazgat napjainkban?

Hát azért, mert Cipruson a bankrablásnak egy új módszerét próbálja ki a bankárhatalom. Erre még nincs ismert műszó, igy jobb híján az "einstand" jutott eszembe, a Pál utcai fiúkból. A szerző Molnár Ferenc pontosan körülírta az általa használt fogalom tartalmát. "Ez különleges pesti gyerekszó. Mikor valamelyik erősebb fiú golyózni, tollazni vagy szentjánoskenyér-magba - pesti nyelven: boxenlibe - játszani lát magánál gyöngébbet, s a játékot el akarja venni tőle, akkor azt mondja: einstand. Ez a csúf német szó azt jelenti, hogy az erős fiú hadizsákmánynak nyilvánítja a golyót, s aki ellenállni merészel, azzal szemben erőszakot fog használni. Az einstand tehát hadüzenet is. Egyszersmind az ostromállapotnak, erőszaknak, az ököljognak és a kalózuralomnak rövid, de velős kijelentése." Azt hiszem ez a definíció egész jól használható - mert találó Ciprusra is!

Velősen szólva
Nikosz Anasztasziadeszt Ciprus miniszterelnökét megzsarolták Európában: vagy megrabolja a ciprusi bankok betéteseit, vagy bezárhatja azokat, egyszersmind az egész boltot is. Ciprus bezár. A boltajtóra kiteszik a csődtáblát.

A nép, az istenadta nép, persze háborog, sőt már hőbörög. De ki nem szarja le őket? Az egész lakosság kb. 800.000 fő. Ennek kb. 80 %-a görög, kb. 660.000 fő. Irakban ennél jóval többet totál kiírtottak, köztük kb. 500.000 kisgyermeket. Ott egy másik ribi játszotta az egyik főszerepet, Albraight asszony, amerikai külügyminiszter. Na és mi lett belőle? Sem mi!

Csakhogy...

Csakhogy Ciprus szigete, akárcsak a Kajmán szigetek, bank- adóparadicsom és pénzmosoda. Az egyik jó kuncsaft épp Oroszország, ill. az orosz pénzügyi oligarchák. Mára világossá vált, hogy az utóbbi hónapokban Ciprust az orosz pénz-infúziók tartják életben.

Most tessenek elképzelni a következő szituációt, mint egy shakespeare-i drámát.

Németország ezer szállal kapcsolódik Oroszországhoz, nem utolsó sorban mert gazdaságát az orosz gáz és olajvezetékek táplálják. Merkel mégis elvállal egy szerepet, amely kétségtelenül aljas. Ez csak bűn. De veszélyes is. Ez már több mint bűn! Hiba! Akkor is, ha kényszer hatása alatt cselekszik.

A jó Nikosz az oroszok kitartottja és mégis olyat kénytelen tenni, ami megbocsáthatatlan: megrabolja jótevőjét. Közben szaladgál mint a mérgezett egér, de az oroszok nem segítenek. Miért nem? Mert nem lehet! A wallstreeti zsidók parancsolnak. Ki tudná ezt jobban mint Moszkva? De Moszkva mást is tud! A ciprusi einstand elviselhetetlenül, de legalábbis tűrhetetlenül súlyos veszteséget okoz az orosz gazdaságnak, azon keresztül az államnak és végső soron az orosz népnek.

Erről szól az az orosz/magyar nyelvü
elemzés amelynek elolvasását nagy nyomatékkal javaslom olvasóimnak. Ettől függetlenül néhány drámai kitételt szószerint idézek.

„Az orosz bankok kockázatának alapvető forrásai azok a hitelek, amelyeket az orosz származású ciprusi vállalatok nyújtottak. Az ügynökség (Moody's) értékelése szerint a fenti hitelek összege 2012 végén 30-40 milliárd dollár volt, ami az orosz bankok tőkeállományának körülbelül 15-20%-a. ... 43-45 milliárd elvesz tése másfélszerese az összes orosz bank éves nyereségének, jegyzi meg az „Invesztkafe” elemzője, Kondrasova Jekatyerina."
Nem többről és nem kevesbbről van szó, minthogy Oroszországot "háborús" (!) támadás érte. Ez a támadás, az egyik frontvonala a bekerítési politikának. [Hasonló az európai "védelmi" rakéta telepítésekhez, stb.]

Közbevetőleg megjegyzem, hogy ezt a cikket úgyszólván "élőadásban" szerkesztem. Közben ugyanis leveleket kapok innen - onnan. Egy svédországi barátom épp most írja, hogy "... a ciprusi fejlemények olyanok mint az orosz bábuska bábuk, akárhá nyat nyitsz ki, még mindíg van egy újabb: Boris [Abramovich] Berezovsky a Londonban élö orosz milliárdos ma öngyilkos lett : http://tinyurl.com/crzukza  A ciprusi parlament csak vasárnap, talán csak hétfôn fog állást foglalni melyik megoldást választják. Valószínû egyeztetni akarnak a pénzes orosz befektetôkkel (ezek között nem csak pénzes gengszterek, de igazi vállalatok, sôt talán orosz állami vállalatok is vannak), vannak (!) akik azt hitték biztonságban a pénzûk, most pedig várhatnak akármeddig, hogy hozzá férhessenek a számlájukhoz, de akkor már akár az összeg esetleg 70% átúszott az EU hitelezô bankok (egyszeri kûlönadó címszó alatt) zsebébe. Alakulunk, alakulunk...  
Hát igen! Alakulgatunk, de merre - meddig?

Gondolom, minden olvasóm számára evidens, hogy ebben a cikkben a ciprusi téma nincs megírva, csak megkezdve, aminthogy a szíriai téma is, ez is folytatódni fog.

Ciprusról a "tengely" fogalma jut eszembe. Ezt a folytatásban részletezem.

Most körbeolvasok kissé és ma (vagy holnap) folytatom.

2013.03.23

"Kleine fische gute fische" kacagja a hiéna is, ha nem talál bivalydögöt. Kitűnő barátom R&T legújabb (kétnyelvü) híradása alapján a ciprusi ügy újabb aspektusa merült fel: a gáz és az olaj... R&T az Itar Tassz hírügynökség cikkét fordította le számomra és mindjárt az elején felhívja a figyelmet egy "jó térképre"... Kezdjük talán ezzel. Az u.n. "ciprus self" azaz kontinentális talpazat gázmezőinek elhelyezkedését mutatja, szépen kiparcellázva mint a beépítési telkek. A cikk szerint "Ciprusnak még egy reménysége lehet, az USA. A média közölte, hogy John Carry felhívta Sarris Mihail ciprusi pénzügyminisztert és felajánlotta az együttműködését a köztársaság vezető bankjainak megmentésében a selfen (kontinentális talapzat) lévő gázlelőhelyek ellenőrzése fejében."  Lehet, innen fúj a szél. Nem tudjuk, de innen is fújhat. Carry amerikai-zsidó-magyar külügyminiszter gáláns ajánlata mindenestre erre mutat.

Ez jobb üzletnek ígérkezik, mint Irak, amelynek olaját a háborúba fektetett háromezermilliárd dollár ellenében nem az amerikaiak szerezték meg, hanem (lényegében) az oroszok. Most azt kéne tudni, hogy Dimitrij Medvegyev mikor utazik Ciprusra egy kis self - seftre? De tulajdonképp akkor sem volnék meglepve, ha utóbb kiderülne, már járt ott... Utólag derült ki ez Irak esetében is...

Hát majd meglátjuk!

13.03.24

Új fejlemény a Ria Novoszty cikke nyomán! R&T tolmácsolásában.

Putyin utasítást adott a ciprusi hitel szerkezetátalakítására  2013.03.25.15:20 (frissítve 15:32)
Oroszország elnöke Vlagyimir Putyin utasította a kormányt és a pénzügyminisztériumot, hogy a korábban Ciprusnak nyújtott hitel szerkezetét alakísták át, közölte az újságírókkal hétfőn az államfő sajtótitkára, Peszkov. Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke utasí totta a kormányt és a pénz ügyminisztériumot, hogy a korábban Ciprusnak nyújtott hitel szerkezetét alakítsák át, közölte az újságírókkal hétfőn az államfő sajtótitkára, Peszkov Dmitrij. „Az Eurocsoport által elfogadott határozat figyelembevételével Putyin lehetségesnek tartja Ciprus elnöké nek és az Európa Tanács erőfeszítéseinek támogatását, amely ennek az országnak a gazdasági és a pénzügyi-banki rendszerében keletkezett krízis leküzdését célozza. Putyin utasította a kormányt és a pénzügyminisztériumot, hogy a partnerekkel dolgozzák ki a Ciprusnak korábban nyújtott hitel (2,5 milliárd euró – szerk.) szerkezetátalakításának feltételeit .... mondta Peszkov az újságíróknak." Dmitrij.ÚJ-OGARJOVÓ, márc.25. – RIA Novosztyi
РИА Новости 

A politikusok, közgazdászok, sajtóügynökségek közös tolvajnyelve nem feltétlenül érthető az átlagember számára. Mindenesetre Ciprus ügyében elmozdulni látszik az orosz holtpont...

2013.03.25


Lyukra vetődött az EU!

Svéd(országi) barátom Cezarfi szerencsémre ráállt a ciprusi témára és lázas rosszindulattal böngészi maga is az Internetet. Legújabb felfedezéseit két gyorslevélben küldte. Ezeket változtatás nélkül közlöm, annál is inkább, mert egy klasszikusnak tekinthető hasonlat is van az egyikben...

"Miközben a múlt héten az EU nagyfiúk tönretették Ciprust, hogy érvágást hajthassanak végre a jól feltöltött orosz számlákon, az oroszok felhasználták azt a heti szélcsendet, hogy suttyomban, az EU orra elött kilopa kodjanak a pénzûkkel Ciprusról.  Hogy hogyan? A kapitalista rendszer "kiskapuinak", kapzsiságának kihasz nálásával. PL.sok ciprusi banknak vannak kirendeltségei Londonban. Ott az angol törvények vennek életben és nem a ciprusiak. Az angol fiók nyitva volt végig és az angol törvények nem tiltották, hogy kivedd a pénzedet a számláról! [A "ciprusi pénzt" az angliai bankszámláról...] Amig a kisemberek Cipruson 'úgymond a faszukon fingottak', nem jutottak egy fillérhez sem, addig az oroszok oda utalták át a ciprusi pénzeiket, ahová akarták. A frissen megszavazott ciprusi mentôcsomag 10 milliárd euró lenne, ha ciprus maga össze tud gereblyézni 5 milliárdot a bank számlákról. Hát ez most már elég nehéz lesz, mert azok már jórészt üresek. http://tinyurl.com/buwy4av Aztán mikor a bankok kinyitottak, az orosz pénzek már messze jártak az oroszokkal egyûtt. És akkor fogják eszrevenni, hogy tulajdoképpen az egész szigetet a pénzes oroszok fogyasztása ûzemeltette. Most nincs se pénz, amit meg akartak adóztatni, se orosz aki költekezne és így marad a munkanélkûliség. Nem hinném, hogy az EU és az IMF futva menne segíteni, pedig kûlföldi segély nélkûl éhen fognek halni. Nagy a pofára esés.

Mégegy toldalék: http://tinyurl.com/cl8rjt3   Egyik távozó orosz kérdése: Ha az oroszok elmennek innét, ki fogja kivenni a Four Seasons szálló  500 USD/éjszaka szobáit? Merkel? Vagy a plakát hatalmas orosz zászlóval és alatta: Братья не предавайте нас!  Nagyjából: Testvérek, ne hagyjatok cserben bennûnket! Ezt a képet az istennek se találom. Leltem azonban egy másikat, amely ugyancsak kifejezi a ciprusi hangulatot. Azt hiszem ez az ûgyes EU/Usrael húzás több népszerûséget támasztott az oroszokkal szemben, mint amit ôk saját maguk képesek lettek volna önmaguk elérni. És még most jön majd a haddelhadd...
Van egy olyan kísérteties érzésem, hogy az a kicsi sziget egy olyan tengely, amelyen fordul egyet a világ, nem jó irányba.
Újabb kép: "Troika GO home". Kit tisztelnek a ciprusiak ezzel a névvel? Hát közös "jótevőinket" a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), az EU-t és az eurójegybankot (EKB)... A tüntetők még nem tudják, hogy a transzparensek helyét a vállról indítható rakéták nak kell átvenniük Európában is. Nincs más alternatíva.

2013.03.26

 

Olykor szégyenkezem, amikor erős kifejezésre ragadtatom magam. Ezt tettem Merkel asszony esetében is. Most viszont úgy látom, a kifejezés helyénvaló volt... "Angela Merkel a ciprusi válság kirobbanásakor szóvivője útján azt tudatta a németekkel, hogy betéteik biztonságát a kormány garan tálja. A Forsa közvéleménykutató intézet kedden ismertetett felmérése szerint a megkérdezett németek 54 százaléka mondta azt, hogy nem érzik biztonságban bankbetéteiket, és csak a válaszadók 41 százaléka bízik a kormánygaranciában. A felmérésből az is kiderül, hogy a németek 67 százaléka aggódik többé-kevésbé megtakarításai jövőjét illetően. Ez a nyomorult közkereseti, ill. betéti társaság lenne Hitler népe? A teuton lovagok leszármazottja? Az ember köpni, vagy inkább hányni szeretne, ha olvassa, hogy aggódnak... [A magyar sohasem volt olyan rút szibarita váz, mint ezek.] Véletlen lenne, hogy a két hungarofób: Kertész és Konrád épp ebben a meleg lábszagban érzik jól magukat?
Ami a világhálós képvadászatot illeti, a Jobbik honlapja lefőzött. Hátha van olyan olvasó, akik a Jobbik honlapját nem, csak az enyémet olvassa (...). Ennek jegyében teszem közzé ezt a két képet, amelyben a ciprusiak kifejezik az oroszok és Merkel asszony iránti érzelmeiket... Ismétlem: ahhoz, hogy Merkel "kaput" legyen, nem elég tüntetni... 

2013.03.26. 


A ciprusi parlament elnöke, Giannakis Omirou úr letette a garast. Arra kéri a "Trojkát", fordítsanak hátat Ciprusnak (menjenek a fenébe), hogy az visszanyerhesse nemzeti függetlenségét, nemzeti szuve renitását, erkölcsi integritását és gazdasági függetlenségét.
Nagy szavak, vagy nagy elhatározások?
Az elnök úr Izland példájával is példálózott. Persze Izland esete más. Többek között azért is, mert annak a szigetnek az északi része nincs török fennhatóság alatt és nincsenek angol haditengerészeti támaszpontok [
Akrotíri és Dekélia] mint Ciprus "lágy alfelén". Semmi kétség nem támasztható aziránt, hogy Erdogan janicsárjai lerohannák Ciprust, ha kacsintana a Gazda. Nyilván az angolok se néznék tétlenül ha Cipruson több lenne kettőnél. Lenne viszont egy ötletem... Nem lehetne Cipruson egy orosz (!) haditengerészeti támaszpontot létesíteni? Ez megnyugtatná az aggódó ciprusi orosz befektetőket és jótékony hatással lenne azokra a ciprusiakra is, akik komolyan gondol ják a Trojka kiebrudalását.  
2013.03.31

 

Már megint "lázít" az Alfahír.hu, amolyan jobbikos kurucinfós módon: szőrmentén elkenve a témát. [A frontképen egy nagyra-tátott férfiszáj. Elegünk volt a "trojkából", Izlandot akarunk.] A cikk Yiannakis Omirou urat, a Képviselő ház elnökét idézi, aki úgy véli, hogy a "Trojka" követeléseivel az országot a legrosszabb tipusu gyarmati létbe sodorja és nincs más alternatíva, minthogy az ország megszabaduljon tőlük és a "megegyezéstől". Biztosan áldozatot követel, ha a hátuk mögött hagyják az Európai Stabilitási Mechanizmust, de csak így biztosítható a nemzeti függetlenség, szuverenitás, erkölcsi integritás és a nemzeti függet lenség. Ha nem így tesznek megpecsételik Ciprus sorsát és lemondhatnak az ország jövőjéről.
De drága jó Yiannakis Omiru úr! Milyen áldozatra gondol? Az áldozatot ki fogja meghozni. És ha valaki meghozza, önként és dalolva teszi, vagy kényszerítik rá?
Ezt persze nem kérdezi a cikkíró - bizonyos KZ. sem. Viszont hagyja, hogy bele kotyogjon Volner János úr is. [Dehát mibe nem kotyognak bele?], és "ceterum censeo" azt ajánlja a Fidesz kormánynak, kövesse az izlandi példát és álljon a devizahitelesek oldalára. Így került a csizma az asztalra és készült egy jó húzós, radikális cikk. Pont olyan mint a többi. Elárulom, ezt a kiegészítést a "frontkép" miatt írtam. [A "nagyit" én illesztettem bele annak érzé keltetésére, hogy a szájalás ideje lejárt.]  Sokatmondó.
2013.04.08
 

 

Sz. Gy. 

 

Itt névtelenül is hozzászólhatsz! Csak egy nicknevet kell beírnod; továbbá meg kell jelölnöd, melyik cikkhez szólsz hozzá. A cikk témájától nem térhetsz el. Sértő, gúnyos, személyeskedő, vádaskodó kitételeket nem használhatsz. Ha hozzászólásod nem jelenik meg, ellenőrizd megfelel e a fenti szerény elvárásoknak... Üdv.: Szerkesztő.

Sor

Dátum

Név

Hozzászólás

 1

 13.03.26

Zoltán

„A lopott pénzeket lopják el újra” – kommentálta a Telegraph szerint Lenin egyik kijelentésére utalva Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök egy kormányzati tisztviselőknek tartott ülésen a ciprusi híreket... http://www/index.hu/gazdasag/2013/03/25/ket_bank_vitte_csodbe_ciprust
Meglepően korrekt hozzáállás az oroszoktól. Mert valójában így van. Az Oroszországból (is) kilopott pénzeket fejték meg.
Nagyon helyesen. Ahogyan az EU is igen helyesen járt el. Az ilyen tolvajállamokat, akik abból próbálnak megélni, hogy a más országból kilopott - jórészt adócsalásból származó - pénzeket mossák tisztára, teljes embargó alá kéne vonni. Akár a külföldi betétesek teljes vagyonelkobzása is szóba jöhetett volna. Egy szarházi sem ment volna sírni Putyinhoz vagy máshoz, mert tudják, hogy vaj van a fejükön, és a saját hazájukat lopták meg azzal, hogy Ciprusra menekítették a pénzt. Örüljenek, hogy csak egy bizonyos százalékot vonnak le a betétjükből. Üdv. Zoltán Látom, etikai talpazatra álltál. Nagyon helyes! Ám ami Ciprust illeti, egész másról szól az ének. Ez tulajdonképp az alap - cikkből is kiderül. Ám következtek, következnek a folytatások. A 3. sz. frissítést ajánlanám figyelmedbe mindenekelőtt. Sz. Gy.

2

13.03.29

Nimród unokája

Ciprus cikkhez.Mindenki lop mindenhonnan,az ember esze megáll.Mindenki aki teheti,lop a közös kasszából.Kit kéne nekünk sajnálni? Amikor a pénzek tisztára mosásáról beszélünk,meg kéne találni az elsö tettest, aki erre a bizonyos pénzmosásra szakosodott, szóval, nagy a szar... Nimród unokája (Anyai ágon). 

 3

13.03.31

Hegel

Éjjeli olvasmányokat itten megemésztve (félig tán) azért ne feledjük el a hatalom természetét és ne várjunk az oro szoktól olyan segitséget, amilyent 23 évvel ezelőtt a nyugat felé fordulástól vártunk! Ugyanis a rózsadombi paktum mellett bábáskodva hogy az elvtársaknak bajuk ne történjen szintén nekik IS köszönhető! A hatalom az hatalom és nem alulről főlfelé hanem fentről lefelé szemlél és más a fényszöge! Hegel. Ciprus története tovább bonyolódik. L. majd a folytatást. Sz. Gy.

 4

13.06.03

Nemo

Meglátásom szerint hasonló valami történik Cipruson, mint idehaza, amikor is Orbán-cigány "lenyúlta" (lényegében ellopta) a magánynyugdíjpénztárakban "dekkoló" pénzeket (amelyeket ugyan e magánpénztárak is bőségesen lopkodtak/fosztogattak, de még mindig volt mit ellopni), csak azért, hogy államadósság-csökkentés címén a nemzetközi bankárkaszt feneketlen zsebébe ömlessze (amely államadósságot tudvalevőleg soha nem lehet kifizetni, mert a folyamatos növekedéséről a tőzsdei manipulációkkal és még sokféle pénzügyi módszerekkel/taktikákkal gondoskodik a bankárkaszt).
Cipruson hasonló történik: a szigetországnak a nemzetközi beruházó bankárkaszt részéről történt eladósítása általi nyomorba-döntésével elszegényített ország pénzügyi csődtől való megmentése címén (természetesen hitellel, amit szintén majd vissza kell fizetni kamatostul), a hitel-nyújtás feltételéül szabott önrész előteremtésére a fent nevezett bankárkaszttal kollaboráns kormányzat megsarcolja, elrabolja a betétesek betéteinek egy részét. Erre azért kényszerül a kormányzat, mert már szinte minden bevételét odaadta a bankárkasztnak, s egyben - áttételesen, s az időtényezőt is figyelembe-véve (kölcsöntörlesztés formájában) - ez az önrész is a bankárkaszt zsebébe fog vándorolni (mert, ugye, a "mentőcsomag" is voltaképpen a korábban fölvett hitelekre fog elmenni, és nem értelmes, az országnak effektív bevételt/jövedelmet hozó termelő-beruházásokra). Így működik ugyanis az adósság-csapda mókuskereke, amiből csak egyes, gerinces politikai vezetéssel bíró országok képesek kiszállni (pl. Dél-Amerikában Brazília, Argentína, Venezuela, Ecuador). Ehhez azonban szükséges a komprádor technokrata réteg kiszorítása is a hatalomból - ezért, úgy tűnik számomra, egy ilyen váltáshoz/változtatáshoz elsődleges a politikai hatalom megszerzése, s annak birtokában indítható el az ilyen irányú fejlődés.Ez ellen persze tesz a nemzetközi bankárkaszt - még a (szerintük) "bűnös" politikai vezetők rákkal történő "megmérgezésével" is -, s ezért kell az ilyen politikai vezető-rétegnek önfeláldozónak és áldozat-késznek lennie, amire persze csak magas szellemi-erkölcsi szinten lévő emberek képesek. Nem véletlen az indián vagy német ill. mesztic eredetű vezetők megjelenése az említett országokban, mert a zsidó-USA általi kétszáz éves fosztogatásból elegük lett ezen országok népeinek, ugyanakkor ezen népek "éthosza" is eltér a zsidó élősködé si/lerablási "éthosztól". Nemo