A bölcs rabbi - Jonah Metzger.

 

Rabbi leben!

Ezt írja megnyilatkozásodról a Népszabadság című magyar [nyelven kiadott] lap.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Európában ma az antiszemitizmus leginkább Brüsszelre és Párizsra jellemző – nyilatkozta a Népszabadságnak Izrael állam országos főrabbija. Az askenázi Jonah Metzger szerint a kedvezőtlen változás Nyugat-Európában elsősorban az iszlámnak, illetve a muzulmán bevándorlóknak tulajdonítható.Rabbi_Metzger.jpg Példaként említette, hogy Franciaországban nemrég hatalmas vita támadt a muzulmán nők fátyolviselete körül. A szélsőséges iszlám prédikátorok bőszen hangoztatták a mecsetekben, hogy a Korán előírja az asszonyok fátyolviseletét, ezzel szemben a francia törvényhozók törvényben akarták megakadályozni a ruhadarab viseletének tömeges elterjedését. A heves vitának végül ránk nézve az lett a vége, hogy a zsidó férfiak sem hordhatnak a fejükön kipát, ami azért különös, mert korábban mindez senkinek sem szúrt szemet – panaszolta francia hittársai bánatát a főrabbi.
Nemrég
II. János Pál pápához fordultam, és egy bizottság létrehozását kezdeményeztem, hogy a Vatikán és Jeruzsálem közös nevezőt találjon az antiszemitizmus kezelésére. A pápa négy kardinálist, én pedig négy rabbit jelöltem ki; hol a Vatikánban, hol Izraelben ülésezett a grémium. A testület végül modern "tízparancsolat” dolgozott ki – ismertette a zsidó–keresztény közös munka jelentőségét a vallási vezető. Ez a dokumentum elutasítja a terrort és az antiszemita megnyilvánulásokat. Továbbá deklarálja, hogy Ábrahám gyermekei – beleértve a muzulmánokat is – vallási elemeket ne állítsanak a terror szolgálatába. A dokumentum annyira friss, hogy csak a napokban fordítják le különböző nyelvekre, beleértve az arabot is – számolt be Jonah Metzger.

Az ötvenéves izraeli főrabbi hazánkkal kapcsolatosan megjegyezte: Magyarországon a zsidóság jól érzi magát, olyannyira, hogy Budapesten például a zsidó szellemi élet reneszánsza tapasztalható. A magyarországi zsidóság neves Talmud-tudósokat adott a világnak, akiknek írásait, gondolatait nemcsak az askenázi, hanem az arab országokban élő szefárd rabbik is gyakran idézik – tette hozzá. A főrabbi kiemelte a Chabad Lubavicsi-mozgalom Magyarországon kifejtett munkáját. Oberlander Baruh rabbi vezetésével dicséretre méltó teljesítményt nyújtottak: szabadegyetemet tartanak évente, és nemrég nyitottak egy vallási Talmud-iskolát, vagyis egy jesivát. [2004.01.05.Népszabadság – Domaniczky Tivadar.]
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Majdnem mindenben igazad van, főleg abban, hogy hittestvéreid nagyon jól [egyesek szerint tulságosan jól] érzik magukat Magyarországon. De mondd meg nékünk bölcs rabbi, akkor miért sírnak folyton, hogy nálunk elviselhetetlen antiszemitizmus van?

Ha zsidó szellemi reneszánsz van, már pedig tényleg van, óh rabbi, akkor ennek üdí tő fluidumát elsősorban a zsidó értelmiségieknek kell érezniük. Ha pedig érzik, akkor miért rinyálnak szüntelenűl, fáradhatatlanúl?

Ha jól látod a dolgokat, márpedig jól látod, akkor csupa vídám arcot kellene látnod, amikor jelenléteddel megtiszteled a második Jeruzsálemet, Budapestet. Tudjuk, nem lehetsz mindíg itt. Biztos nagyobb szükség van rád ott, ahol lőnek az igazi antiszemiták.

De a sajtónkat figyelemmel kisérheted egy - egy beleolvasás erejéig. Ha megteszed, nem látsz, hallasz majd mást, mint hangosan jajveszékelő, kaftánjukat, szakállukat és a cicesz rojtjait tépdeső, halotti imát gajdoló zsidókat. Ha még csak ezt tennék, hozzá lehetne szokni. De itt vannak a grafománok, a notórius mószerolók: a firkászok. Akadt köztük olyan - óh halljad Izrael - aki nem átallotta, hogy levelet hamisítson a nagy zsidó és nagy magyar [!] Teller Ede nevében. Annak az Ede bácsinak a nevében aki a Magyarok Világszövetsége díszvendégeként "magyar testvéreimnek" szólítván a hallgatóságot tízperces álló vastapsot kapott.

De, tudj róla bölcs rabbi, hogy sajnos olyan zsidók is [jól] élnek köztünk, akik gúnyolják magyar mivoltunkat, istenünket, az isten fiát - aki a te népedből való - és anyját Szüz Máriát aki a magyarok védőszentje.

Egyikük példáúl ezt írta:

"Zakatol a szentcsalád
Isten tömi Máriát,
József nem tud elaludni,
keres valami piát…"

Mondd rabbi? Ti Izraelben mit tennétek az ilyenekkel? El tudom képzelni. Mi is azt fogjuk tenni! Ha a nyomdából kikerűl a "modern tízparancsolat", kérlek küldj belőle egy Petri György nevű hitsorsosodnak, amíg nem lesz későn...

Jahve [és Allah is] növessze még hosszabbra a szakálladat, ha megteszed!

2004.01.07.

Sz. Gy.