Kártyavár.

Új jelmezt [Mars] ölt a globalizmus?

No 1

Korábbi commentemet közben az archívumba dugtam. Címe ez volt "Genova. Mikor kezdődött a harmadik világháború?" Ha valakinek kedve és ideje van, olvasson bele.

Ma mindenesetre összeomlottak a World Trade Center tornyai és velük az amerikai szupremácia: a gazdasági, katonai és politikai világhatalom hagymázos álma.

És most hogy ez van, vajon miről beszél a lihegve hazakocogó Bush? Felkutatjuk, megbüntetjük! A rejtegetőket is persze. Ennyire egyszerű lenne a helyzet? Büntető expedíciók glóbusz szerte? Mi sem egyszerűbb ennél. Elő a bibliát, különös tekintettel az ószövetségre. Tanácsadókat kell szerződtetni onnan, ahol legtöbb tapasztalat halmozódott fel az arab-vadászat tantárgyból, aztán
"rulez" Amerika!?

Nézem a televíziót. Füstöt látok. És mit hallok? Oszama Bin Laden szakálla, pajesze, kaftánja dumája az elemzők, elemzések témája.

Fiúk, lányok hát képesek vagytok mindenről, mindenkiről elfeledkezni, ha egy arab krampuszt püfölhettek, persze csak a nyelvetekkel, a kényelmes tévéfotelekben?

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Puff neki ! Ami a szakállast illeti alaposan melléfogtam!

A neten kóborolva a következőkről olvastam.

"Néhány órával a Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadás után FBI-ügynökök jelentek meg a nagyobb amerikai internetszolgáltatóknál, és a "húsevő" néven elhíresült internetlehallgató-berendezéseket telepítettek. Civil jogvédő szervezetek szerint a hálózati forgalom válogatás nélküli lehallgatása totalitárius módszer, ugyanúgy sérti a demokráciát, mint a terrorizmus.

Az FBI által kifejlesztett "Carnivore" internetlehallgató szoftvert eddig hivatalosan nem használták, a szolgáltatók hálózatára csak bírósági engedéllyel installálható. A szoftver az ügynökök által megadott kulcsszavak alapján szűri az információforgalmat, az eredményt pedig hordozható merevlemezre menti. Mivel a privátszféráért aggódó szervezetek erősen kritizálták a rendszert, nevét tavasszal a semmitmondó "DCS1000"-re változtatták.

Az internetlehallgatás hatékonysága azonban kérdéses, hiszen a terroristák titkosítják üzeneteiket: februárban az amerikai hírszerzés arról tájékoztatott, hogy
Oszama bin Laden és köre az üzenetet grafikus formába rejtő szteganográfiához fordult, és nyilvános weboldalakra tett semmitmondó képek segítségével levelezik.

A szimulátorjátékok is gyanúsak. Többen nyilvánosan felvetették a valósághű repülőgépszimulátorok - például a Microsoft Flight Simulator - gyártóinak felelősségét is, merthogy nyilván ilyesmin gyakoroltak a kamikáze pilóták.


Egyszóval, ha Laden igy billentyűzik, akkor bizony más a helyzet - a többi toronyra is ügyelni kell ! Új űzletág a láthatáron, a tower-business. Amerika tovább gazdagodik.

És ami kézenfekvő, gyanúsitott lehet
Microsoft Bill Gates is. De lehet megússza, mert nem kisgazda és ott [még] nem Pintér a belügyminiszter ...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Már korábban kiderült, hogy a magasépületek érzékenyek az energiahordozókra, amelyekből Amerika dicsősége ekkorára fúvódott. Ezt példázza Oklahoma City-beli magasház esete is.
Mc. Veight nem volt arab. Borotvált képű higgadt veterán volt, echte yankee. Miért nyomta meg a gombot? Érdekes, az ő ügyének tárgyalását nem közvetítették hónapokig, mint O.J. Simpsonét, pedig -gondolom- legalább annyira tanulságos lett volna. A kivégzést viszont közvetítették. Épp a katonáét. Jellemző.

Akkoriban megírták a lapok, hogy Amerikában mintegy háromszázezer [!] fegyveres osztag gyakorlatozik. A vélt ellenség a cionizmus. Amerikában élő barátomat kérdeztem, nem merő marhaság, amit sajtónk firkál? Azt mondta, nem. Hát ők tudják.

A fent emlegetett commentben azt írtam, hogy a terrorizmus fogalma a köztudatban és az értelmező szótárban egyaránt fogyatékos, megtévesztő. "Nem szerepel a váratlansági tényező kihasználása, a kitartás, a halálmegvetés és mindenek fölött a találékonyság - a szituativ szellemi fölény."

Az egész szovjet elhárítást és légtérfelderítést megtizedelték, mikor egy kótyagos diák egy pici sportgéppel a Vörös Téren landolt.

A mai recept egyszerű volt. Végy egy-két kerozinnal feltöltött Boeinget, stb. Azt még csak értem, hogy a szabad világkereskedelem szimbóluma a W. T. Center fölött nyílt és derűs volt az ég, ideális az efféle repülésekre. De mi van a világ legjobban őrzött létesítménye a Pentagon védelmével? Az amerikai hírszerzés és légtérfigyelés kb. úgy vizsgázott, mint legutóbb a magyar futball. Kérdés, hogy amelyik csapatban ilyen csapnivalók a bekkek, milyenek a csatárok? Ha a világot most vietnamizálni óhajtja Amerika, a Ho Si Minh ösvények hossza is arányosan növekszik majd, és előbb-utóbb kotródni kell megint.

Úgy tűnik a korábbi commentben említett Echelon rendszeren is ki kell cserélni a szűrőket. Elég silány ahhoz képest amibe kerül.

Nos hát ki a felbujtó?
Kik a tettesek? Hát a globalizmus. Pardon, a szintén globalizálódó anti-globalizmus! Derék jenkik, hát komolyan hiszitek, hogy csak az arabok vannak annyira begőzölve, hogy a Center nyolcvanadik emeletét repülőtérnek nézik? Feledtétek Seattle, Nizza, Prága, Göteborg és főleg Genova utcáin és terein pofán vert, megbilincselt, rabóba vágott fiúkat lányokat? A tettes a gyűlölet. Ez is globalizálódik.

Kétségbeesett cselekedetek ott esnek, ahol kétségbeesés van. Szörnytettekre, mint ez is, szörnyű helyzetekben kerül sor. Az emberiségnek mintegy nyolcvan százaléka szörnyű helyzetben van. Most az a Bush papol az amerikai érdekek védelméről, aki nemet mondott a minimális környezetvédelmi ajánlásokra. Amerika nem hajlandó korlátozni a káros vegyi anyagok emisszióját. Kalkuláljunk! Az "arab" terrorizmus, vagy az ipari mamutok tevékenysége olt ki több emberéletet? Nem is kell kalkulálni, bátran lehet saccolni is. Nem fogunk tévedni!

Bush szavai azt sejtetik, hogy Amerika a talio elvét [szemet szemért, fogat fogért] készül meghirdetni. Ám legyen. Érdemes viszont elgondolkodni azon, hogy hány W.T. Centert kell ahhoz lerombolni, hogy a halottak száma elérje a Drezdában, Hirosimában ugyancsak levegőből gyáván legyilkoltak létszámát? Aztán számolni kell azzal is, hogy eljött az évszázados bűnök miatti bocsánatkérés és jóvátétel ideje. Bush mikor szándékozik zokniban "sorryt" rebegni a temérdek disznóság miatt amit Amerika anno az emberiség ellen elkövetett?

[Hangulati kép-betét. Mennyivel szimpatikusabb az Enola Gay (
Vidám Enola) fedélzetén tizennyolcezer láb magasan Hirosima fölé kúszó, alkalmasint rágógumit majszoló, Tibbets ezredes, aki tudta, hogy "hőstettéért" kitüntetést kap, mint a kimeredt szemű Boeing eltérítő, aki pedig azt tudta, hogy szörny tette elkövetésekor meg fog halni? Ízlés dolga.]

Nem. Úgy tűnik, nem ez a megoldás. A szintén globalizálódó gyűlölet-intenzitást kellene csökkenteni. Ennek egyetlen módja a józan önvizsgálat és új doktrína: "hátrább az agarakkal!"

Régen a kommunisták hangoztatták, hogy Amerika a világ csendőrének szerepére tör. Most mintha Bush beszélne erről. Úgy tűnik nem lesz oké a dolog …

2001.09.11

No 2.

"Bush : Ez a terrortámadás hadüzenet" - ordítja a Népszabadság.

Vagy új ópiumháború készül, ezúttal az egész világ ellen ?

Az ópiumháború története mogyoróhéjban.
"160 éve tört ki az ópiumháború Kínában. Az 1830-as években kezdődtek Nagy-Britannia kísérletei Kína gyarmatosítására. Ennek következtében 1840-ben kirobbant az úgynevezett első ópiumháború, amelynek konkrét kiváltó oka az volt, hogy Lin Co-hszün, az 1644-től 1911-ig uralkodó Csing-dinasztia vezető tisztségviselője 1839-ben 1,36 millió kilogramm brit csempészett ópiumot semmisíttetett meg. Az angolok blokád alá vették Kantont, de 1841. május 30-án vereséget szenvedtek. Ennek ellenére kiterjesztették hadműveleteiket Délkelet- és Kelet-Kínára. Végül a brit haditengerészeti erők megalázó vereséget mértek a Csing- dinasztiára. A háborút lezáró 1842-es nancsingi (nankingi) szerződésben Hongkong hivatalosan Nagy-Britannia gyarmata lett, míg Kína London gazdasági függősége alá került."

Azaz győzött a[z angol] "jog és szabadság" - a ópiumkereskedés joga és szabadsága. Nem hasonlít ez kissé a jelenlegi állapotokra? Nem, mert akkor a brit hadiflotta garantálta a szabadságot, most pedig az adósságszolgálat sáfárai.

De mivel a dolgok nem mennek simán, jön az amerikai hadiflotta?

[Kénytelen vagyok visszautalni korábbi commentemre, amely az összesitett indexben található 18.) sorszám alatt. "Genova. Mikor kezdődött a harmadik világháború?"]

Az Élet és Irodalom 2001.08.17-i számába
Seres László cikket irt "Globalizáció rulez" címmel. Az írás nemcsak nekem nem tetszett. Azóta több recenzió jelent meg. Többek között Endreffy Zoltán tollából "Globalizáció és kapitalizmus" [ÉS. 2001.08.31.]

Az utóbbi szerző álláspontja szerint a világ pénzét anonym pénzpiaci társaságok kezelik, a "nemzeti" kormányok feje fölött, minden ellenőrzés nélkül. A világméretű tőke névtelen mozgatói számára mellékes kérdés az, hogy fegyverekbe vagy gyógyszerekbe, kábítószerbe vagy iskolákba fektetik be a pénzt, továbbá, hogy befektetéseik szennyezik e a környezetet, vagy sem, foglalkoztatást hoznak e létre vagy munkanélküliséget. Ő állítja, hogy a föld népességének nyolcvan százaléka nyomorult, kétségbeejtő életviszonyok között tengődik. Még Marx abszolút elnyomorodási elméletét is feleleveníti. Úgy tűnik Marxszal szemben a derék Bernsteinnek lett igaza a jóléti, azaz másokat kiszipolyozó társadalmakat illetően. Ám ami a déli régiót illeti, Marx bizonyul igaz prófétának. [A szakálla is prófétikusabb mint a Bernsteiné.]

Ami a befektetési stratégiát illeti az iskolák máris bátran kihagyhatók, a gyógyszer sem az igazi. Marad tehát a fegyver és a kábítószer. Az előbbi miatt kell állandóan égnie a világ egy vagy több pontjának, és az utóbbi miatt nem lehet megfékezni a kolumbiai parasztok termelőkedvét és a kokainbárók agresszivitását. Persze a budapesti iskolák körül nem a kokainbárók ügynökei árulják az ectasyt és a haszon oroszlánrésze sem az ő zsebükbe vándorol, hanem a "társaságokéba". Ők az okai annak, hogy a bűnözés világméretűvé és lebírhatatlanná vált. A legvadabb maffiák is csupán a "társaságok" pénzbehajtói.

Ilyen tehát a szép új világ, a "szabadság" világa. Ennek egyik jelképe volt a WTC. Aki meghalt arra azt mondjuk, béke poraira. Most az a megoldás, hogy egész városok, földrészek lángoljanak és az épűletromok milliókat temessenek magul alá? A drezdai, hirosimai, nagaszakii példa arra int, hogy a derék jankeek védett bunkereik mélységéből és pilótafülkéik magasából bizony hajlamosak az ilyesmire.

A tét nem Amerika biztonsága, hanem az amerikai világrend, a globális pénzspekuláció "szabadsága". Erről bebizonyosodott csak mellékterméke az ópium. Ő maga károsabb mint az ópium.

Ha Bush szavai azt jelentik, hogy Amerika a saját szép új világának védelmében kész lángba borítani a világot, azt kell gondolnunk, az alma messze esett a fájától. A papa okosabb volt.

2001.09.15

Sz. Gy.