A Heller.


Úgy látszik, a "filozófia nagyasszonya" időszerűnek véli, hogy megcsattogtassa műfogait a nyilvánosság előtt. A minap a Rubicon című történelmi [!] folyóirat "mesterkurzusán" vett részt, oly kiválóságok társaságában mint Bihari Mihály, Bozóki András, Horn Gyula, Lengyel László és Magyar Bálint érdemes mesterek.

A téma a befejezett, elboronált rendszerváltás volt.

A nagyasszony szerint a rendszerváltást nemcsak az ellenzéki erők működése és a puhuló vezetők tették lehetővé, hanem az is hogy a kommunista rendszer sosem volt legitimálva Magyarországon. Ezzel a marhasággal ezuttal nem foglalkoznék. Mondott ugyanis mást is. A Népszabadságban megjelent idézet így szól.

"A nemzetállamok ideje lejárt, újra a birodalmak korát éljük - mutatott előre Heller Ágnes - és az EU-csatlakozással egy igazi nagy birodalom részeivé válunk."

Mondanom se kell, nyomban elfogott a "déjà vu" érzés: valahol olvastam hasonlót. Hát persze! "Egy pillanatig sem gondolok arra, hogy e népek bármelyikének emberiességi alapon engedményeket tegyek. Például Magyarországnak, régi határai visszaállítására. Nem fogok semmiféle különbséget tenni barát és ellenség között. A kis államok kora lejárt." Ez utóbbit Hitler mondta! [Rauschning: "Hitler bizalmasa voltam." Zrínyi - Budapest 1970. 112.]

Van a nagy ember és a nagyasszony kifejezésmódja között különbség? Van hát! Hitler a kis államokat óhajtotta beolvasztani a nagy német birodalomba. A nagyasszony a nemzetállamokat szeretné egy nagy birodalom kohó jában elégetni. Hitlernek a mérettel Hellernek a nemzettel van baja.

De milyen "igazi nagy birodalomról" vizionál a nagyasszony? Ha "csak" Európáról van szó, a horgas újj nem jó irányba mutat, hisz az európai népek az EU csillagkörében is meg akarják tartani hazájukat, nemzeti identitásukat. A "Hazák Európáját" tervezgetik.

Magyar nemzeti identitás-érzés hiányában a nagyasszony vajh' hova bandzsít?

Csak nem... Csak nem arra gondol, hogy Országunk is mandátum-területté válik, mint hajdan Palesztina?

Hogy valójában mire gondol, azt tőle sohasem fogjuk megtudni. Vesszük azonban a fáradtságot hogy körbejárjuk az évek száma alapján is tekintélyes múltját, hogy következtessünk, mit is gondolhat a jövőről ez az aszott lukácsista.

2004.02.29.

Folyt. köv.!

Sz. Gy.