Ha én Salgó lennék...

 

Ha én Salgó lennék, komoly dolgokról [az év elejétol kezdve] kizárólag otthon gondolkodnék, mert az elmélkedéshez nélkülözhetetlen sábeszdeklit munkahelyemen [most - még] nem viselhetném. Elovenném mindenekelott a naptárt. A Gergely naptárt, mert másikat [amely szerint már a hatodik évezredben járok] a gójok [még] nem ismerik eléggé. A naptár az év elején ugyan még üres, de a tavalyi naptárból a fontos események bekövetkeztére számítani lehet. Azokat a fontos eseményeket feltétlenul átmásolnám amelyekkel kapcsolatban biztosan tudom, hogy a közúti közlekedés aránytalan sérelmét kell majd eloidéznem. Le kell záratnom Buda és Pest legforgalmasabb útjait, hogy Demszky, Konrád & Jancsó, Fodor Gábor és más mértékadó alternatívok pártfogoltjai: a krisnások, a marihuánások, a melegek, stb.a jármu és gyalogos forgalomtól elzárt téreken nyilvánosan végezhessék önkielégíto önmegvalósításukat.A pesti polgár pedig kénytelen legyen látva - látni, hallva - hallani olyasmiket amiktol amúgy viszolyog, vagy éppen undorodik, de csak akkor tudná megúszni ha olyan lenne mint az "Új Énekes Vazul" [Ady].

 

Ha én Salgó lennék, észrevettem volna, hogy a rendezvények, miként egy dalmu, a pianissimotól a fortissimo felé emelkednek és a végén, mint valami zabriskie point, következik a Hanukka. Ez valószínuleg elkerulte Salgó úr figyedlmét. [Ha én Salgó lennék, az enyémet biztos nem kerülte volna el.]

Így következhetett be, hogy ha arra az idopontra nem is, nem is, de arra a helyre megtiltották a Hanukkát, ahová a rendezok gondolták. Hallatlan skandalum. Elkerulheto lett volna, ha Salgó úrnak eszébe jut a Hanukka, amikor a Lelkiismeret '88 Egyesület "járdás" demonstrációját betíltotta a "közúti" közlekedés arámnytalan sérelmére hivatkozva. Az is lehet, hogy eszébe jutott, de azt gondolta neki "elmegy", hogy az egyiket betiltja, a másikat pedig megengedi. Nos nem ment el. A seregben és alkalmasint a rendorségnél az a legokosabb, akinek a legmagasabb a rangja. Úgy tünik a valóban okosok belátták, hogy a közvéleményt nem érdemes azzal hergelni, hogy Salgó úrat a jogértelmezés és jogalkalmazás területén engedik belehajtani egy újabb hajtukanyarba. Ehelyett Salgó urat kiretusálták a képbol. Hogy mit értek ez alatt? Elmondom.

 

A sajtóban ilyesféle szövegek olvashatók.

 

"A városvezetés illetékes bizottsága csütörtökön bírálta el a Bálint Zsidó Közösségi Ház kérelmét. A közösség négy zsidó ifjúsági szervezettel együtt akart egy rendezvényt tartani a hanuka alkalmából hétfo este az Astoriánál. A bizottság szóbeli választ adott a beadványozóknak, miszerint a rendezvény túlzott mértékben akadályozná a forgalmat, ezért nem engedélyezik."

 

Ugyan ki találta ki ezt a tömény baromságot? Hát nem a gyülekezzésre vonatkozó jogszabály az irányadó, amely szerint a rendezvények nem engedély, csupán bejelentés - kötelezettek és az esetleges tiltás a rendorség
kirárólagos hatáskörébe tartozik!? 

"Értetlenül állunk a döntés elott, mivel az említett területen elég széles a járda, nem foglalnák el az emberek az úttestet. Ráadásul semmilyen kereskedelmi tevékenység nem zajlik azon a sarkon - mondta az [origo]-nak az egyik fo szervezo, Nagy Ákos. Hozzátette: remélik, hogy ez nem kompenzálás a keresztek miatt."

A fogalmak össze-zagyválása tettenérheto a csodálkozást követo magyarázat alapján.

 

"A Jobbik Magyarországért ugyanis a város több pontján keresztet állított fel, de számos önkormányzat elutasította a kérelmüket. A Jobbik több esetben a rendorségtol szerzett végül területfoglalási engedélyt."

A közterület foglalás és a gyülekezési jog gyakorlása a jogban olyan távol esnek egymástól, mint a térképen Makó és Jeruzsálem. A rendezok szándéka egyáltalán nem az volt, hogy közterületen menórákat állítsanak fel, csak azért, hogy azok ugyanolyan árván álldogáljanak, mint a Jobbik fakeresztjei.

 

"Az Astoriára tervezett rendezvény egy egész napos karitatív rendezvénysorozatot zárt volna le. A szervezok most azt tervezik, hogy a VII. kerületi önkormányzattól a Dohány utcai zsinagóga elotti térre kérnek engedélyt. 'Ez a hely azonban túlságosan kötodik a zsidósághoz, a hanukának pedig éppen az a lényege, hogy kifelé megmutassa magát a zsidóság' - közölte Nagy Ákos."

Vagy mégis behajtott volna Salgo úr abba a bizonyos hajtukanyarba?

 

" Az [origo] kérdésére, miszerint megpróbáltak-e a rendorségen keresztül 'területfoglalási' [?] engedélyt szerezni, a szervezo elmondta: a 'rendezvényt' [?] bejelentették a rendorségen, és ott nem emeltek ellene kifogást. [?!] A rendorség segítsége az ismert biztonsági kockázatok miatt amúgy is fontos számunkra' - tette hozzá."

Ha én Salgó lennék, errol a "kifogás nem emelésrol" épp oly bölcsen és mélyen hallgatnék, mint most Salgó úr. Minthogy nem vagyok Salgó, az ombudsmannál tett bejelentést ki fogom egészíteni azzal, hogy a vizsgálat során szerezzék be és értékeljék a részrehajló jogalkalmazás ezen újabb bizonyítékát is.

Letette a garast a téma oltárán a D-209-es is [még a nyaralás megkezdése elott...]

"Amikor fellobbannak az ország közterein felállított kilencágú gyertyatartók fényei, mindannyian ünnepelünk" - áll Medgyessy Péter miniszterelnök közleményében, amelyet a hanuka zsidó ünnep alkalmából adott ki. A hagyomány szerint ilyenkor a csodát, a zsidó nép kétezer évvel ezelotti sikeres szabadságharcát a hellének ellen, kell közhírré tenni. Ezért teszik ki a menórákat az ablakba, ezért gyújtanak nyilvánosan gyertyát - már ha engedélyezik.

Tényleg, hol nyaral ez az ember? Ha Izraelben tartózkodik és vendéglátóival érzelmileg, vagy pusztán udvariasságból azonosítja magát, úgy tehet ilyen kijelentéseket. Ott ezek helyénvalóak lehetnek. Ha viszont valaki ugyanezt magyar felségterületen fejezi ki ilyen módon, ennek csak egy magyarázata lehet: elment az esze.

Az eset kapcsán a szög, ha lassan is, de kezd kikandikálni a zsákból. 

"A Fovárosi Polgármesteri Hivatal illetékes bizottsága nem adott engedélyt a Hanuka Fesztivált szervezo zsidó ifjúsági szervezeteknek és a Bálint Zsidó Közösségi Háznak, hogy rendezvényük zárásaként a Rákóczi út és a Károly körút sarkán nyilvánosan gyertyát gyújtsanak. Az ok a politikai tüntetések betiltásáról ismert: az esemény aránytalanul nagy mértékben zavarta volna a forgalmas keresztezodést".

Ahá! A jámbor hanukások kapiskálják és ki is kottyantják a dolgot. Csupán a  lényeget nem említik: azt jelesul, hogy a történet nemzeti [!] politikai tüntetések betiltásáról szól.

" 'A Pizza Hut elotti területen egyáltalán nem akadályoztuk volna a közút forgalmát, mindannyian elfértünk volna a járdán' - nyilatkozta az Indexnek Fritz Zsuzsanna, a Bálint Zsidó Közösségi Ház programigazgatója, aki értetlenül áll a döntés elott. Azért kerestek forgalmas helyet, hogy felhívják a figyelmet karitatív akciójukra. Fellebbezésre nem maradt ido, így minden bizonnyal a Dohány utcai Zsinagóga elott tartják meg a gyertyagyújtást az eredetileg tervezett idopontban, december 22-én, este fél hatkor. A programigazgató szerint 'felmerül a gyanúja' annak, hogy a fovárosi bizottság politikai döntést hozott, de ezzel kapcsolatban nem kívánt fejtegetésekbe bocsátkozni."

A menórák fényét elhomályosítja az a görögtuz amelynek függönye mögé Salgó úr szerényen behúzódott. Az efajta tuz azonban hamar ellobban és Salgó úrnak reméljük sok kényes kérdésre kell még felelnie.

A
Hanuka gyertyagyújtás a Nyugati téren [2003. december 22., hétfo, 20:06] abszolváltatott. Yonah Metzger, Izrael Állam országos forabbija és Demszky Gábor, Budapest fopolgármestere gyújtotta meg  a gyertyákat.

A jelenet akár felemelo is lehetett volna, ha a fopolgármester nem próbálta volna uberelni a miniszterelnököt.

" 'A fény és a szabadság ünnepeként' beszélt a hanukáról Demszky Gábor arra utalva, ennek az ünnepnek a hagyománya egy olyan háború idejébol ered, amikor a zsidók felkeltek az ellen, hogy más vallást akartak rájuk kényszeríteni. Hozzátette, a szabadságukért sokat harcolt magyarok át tudják érezni ezt a küzdelmet. 'Budapesten szabad a vallásgyakorlás, mindenki szabadon gyakorolhatja a hitét, vallhatja a meggyozodését, és amíg Budapest fopolgármestere leszek, addig ez így is lesz' - jelentette ki Demszky Gábor."

Kedves jó Demszky úr! Olyan aranyosnak tetszik lenni, amikor össze tetszik hordani hetet - havat, hogy a messzirol jött rabbinak tessék. A szabadságukért sokat harcolt magyarok persze hogy sokmindent át tudnak érezni. Azt is, hogy országuk földjét most készulnek kihúzni a talpuk alól. És persze, hogy elobb - utóbb fel fognak kelni, hogy a "görögöket" kisöpörjék a szentélybol, ahogy ezt a zsidók tették annakidején. Ha ez megtörténik, a viszonosság alapján elvárjuk, hogy a Knesszetben és Izrael szerte is fellobogjanak a magyarok fáklyái. Itthonról egy "Táltost" fogunk delegálni, akár egy hétre is, hogy celebrálja a magyarok ünnepét. De lesz e izraeli Demszky aki kontrázik neki?

Ha én Salgó lennék elgondolkodnék mindezeken.

2003.12.23.

Sz. Gy.